Wanneer mag jij met pensioen?

Bekijk hier wat de gevolgen van het pensioenakkoord zijn voor jouw AOW-leeftijd

Een van de meest heldere uitkomsten van het pensioenakkoord is dat de AOW-leeftijd langzamer omhoog zal gaan. Pas in 2024 zal deze naar 67 jaar gaan. Dat is drie jaar later dan gepland!

Als je wilt weten wanneer je recht krijgt op AOW kun je dit op Independer​ bekijken. Als je op deze website je geboortedatum invult, krijg je te zien op welke leeftijd je naar verwachting recht krijgt op de AOW-uitkering van de overheid.

Ook het pensioen dat je bij je werkgever opbouwt is belangrijk. Grote vraag hierbij is er op je pensioendatum nog voldoende middelen beschikbaar zijn om dreigende tekorten te dekken.

Afgelopen weekend stemden de vakbonden FNV en CNV vóór het pensioenakkoord. Alleen de Vakcentrale voor Professionals moet hierover nog een beslissing nemen. Het nieuwe pensioenstelsel moet in 2022 ingaan. Veel details moeten nog uitgewerkt worden, maar de belangrijkste punten staan al op papier.

AOW-leeftijd naar 67 in 2024

Om met de vakbonden tot een akkoord te komen heeft het kabinet-Rutte 3 beloofd dat de AOW-leeftijd langzamer zal gaan stijgen. In de nieuwe opzet stijgt de AOW-leeftijd pas in 2024 tot 67 jaar. In de huidige planning zou de AOW-leeftijd al in 2021 naar 67 jaar gaan. Dat scheelt dus 3 jaar. De kosten hiervan bedragen ongeveer 5 miljard euro. Ook belooft het kabinet dat de AOW-leeftijd vanaf 2025 maar 8 maanden zal stijgen per jaar dat we langer leven.

Tenslotte gaat het kabinet kijken naar speciale maatregelen voor mensen met zware beroepen. Hierdoor zou het mogelijk zijn dat deze mensen eerder kunnen stoppen met werken. Werkgevers en werknemers kunnen onderling afspraken maken om maximaal drie jaar eerder te stoppen met werken en deze opnemen in de cao. De boete die stond op eerder stoppen wordt gedeeltelijk geschrapt.

Pensioenfonds werkgever: opbouw wordt individueler

Ook in de opbouw van pensioen bij een pensioenfonds van de werkgever worden wijzigingen doorgevoerd. De precieze invulling wordt nog uitgewerkt. Bedoeling is om de pensioenpremie sterker te koppelen aan de persoonlijke situatie.

Hypotheek afbetalen met een deel van je pensioen wordt mogelijk

Werknemers krijgen de mogelijkheid om een deel van hun pensioenpot anders te gebruiken op het moment dat ze met pensioen gaan.

Deelnemers van pensioenfondsen mogen bijvoorbeeld maximaal 10% van het opgebouwde vermogen inzetten om hun hypotheek af te lossen. Daardoor gaat de pensioenuitkering natuurlijk wel lager uitvallen. Of dat gunstig is zal per geval bekeken moeten worden.

​Conclusie

De voorgenomen wijzigingen betekenen wat ons betreft een stap in de goede richting. 
Heb je vragen over jouw situatie? Wil je weten wat je mogelijkheden zijn om eerder te stoppen met werken of minder te gaan werken? Neem dan contact met ons op om dit te bespreken!

In deze aflevering van 11 augustus 2023 deelt Ab zijn achtergrondverhaal over zijn tijd bij defensie en zijn rol als klokkenluider. Uiteraard wordt ook uitgebreid ingegaan op de huidige economische crisis: wat staat ons te wachten en hoe kunnen we ons hierop voorbereiden? Bovendien gaan Jorn en Ab nog een stap dieper door in te gaan op de krachten en machten achter de schermen. Wie zijn het? En wat zijn ze nou eigenlijk van plan?

In een podcast van 5 juli 2023 ging Paul Buitink in gesprek met Ab Flipse en Pim van Rijswijk over de coronaschuld die als een zwaard van Damocles boven het hoofd van veel ondernemers hangt en de enorme faillisementen die hier mogelijk uit voortvloeien.

Omdat Ab een groot voorstander is van het vrije woord en hij van mening is dat dit alleen nog via de nieuwe media wordt gebracht, levert hij met regelmaat een bijdrage aan Ongehoord Nieuws. Je kunt via Youtube diverse uitzendingen terugkijken. Bijvoorbeeld deze of deze.

Met regelmaat verleent Ab zijn medewerking aan podcasts en interviews. Sinds april 2023 maakt hij samen met Bart Brands een maandelijkse podcast 'Brands en Flipse Blikken Terug'. Je kunt deze podcasts via Youtube terugkijken of - luisteren. Je vindt hier een voorbeeld van één van de uitzendingen.

In oktober 2022 ging Simon van Groningen in 'Deze Dagen' in gesprek met Ab Flipse over het financiële systeem. Ze spreken over een veelheid aan onderwerpen waarbij misleiding door de overheid een rode draad vormt. Voor Ab is het niet een kwestie of het volk in opstand gaat komen, maar wanneer! Je kunt de video hier bekijken.

Ook Holland Gold wilde graag een interview met Ab houden. Deze video gaat dieper in op de De Noodwet Financieel Verkeer uit 1978 met als gevolg dat de overheid financiële goederen kan confisqueren. Wat houdt deze noodwet in en kan de overheid er nog steeds beroep op doen, zijn vragen die beantwoord worden in deze video.

'Spaargeld is SUÏCIDAAL en zonder GOUD en CASH ben je KANSLOOS!' 
Deze èn andere uitspraken deed Ab in oktober 2022 in een interview met Bart Brands in GoudKoorts Gasten.
Je kunt dit interview hier bekijken.

Op 27 oktober 2021 overhandigde Ab samen met 2 mede-initiatiefnemers van Samen Voor Een Eerlijk Pensioen de door 41.538 mensen ondertekende petitie voor pensioenindexatie aan leden van de Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de Tweede Kamer.

Op 30 oktober 2021 zat Ab aan tafel in het programma KASSA om te praten over pensioenindexatie. Je kunt de uitzending hier terugkijken.

Sinds 2007 is Ab wekelijks gastpresentator in een programma over financiële zaken op Omroep Flevoland.
Op 23 juli 2020 besprak Ab wat het akkoord over een Europees herstelfonds van 750 miljard betekent voor Nederland?
Je kunt deze uitzending hier terugluisteren.

Op 7 maart 2018 vond in Utrecht de Nationale Ontwoeker Dag plaats.
De bezoekers werden door juridisch- en fiscaal adviseurs geïnformeerd over de mogelijkheden om compensatie te krijgen voor hun woekerpolis en op welke wijze de woekerpolissen kunnen worden beëindigd of omgezet naar een andere vorm. 
Veel mensen zijn nog steeds niet in actie gekomen, waardoor zij een eventuele vergoeding van teveel ingehouden kosten kunnen mislopen.


Activiteiten Ab Flipse:
Financieel expert - Claimexpert - Spreker & Columnist - Woordvoerder - Opiniemaker