Corona-virus I: Corona treft ook jouw portemonnee

Informatie uit de nieuwsbrief aan onze relaties d.d. 09-03-2020:
Op 7 februari 2020 stuurden wij in onze nieuwsbrief al een eerste waarschuwing voor de consequenties van het Corona-virus. Via Twitter was Ab al een paar weken daarvoor begonnen met het doen van verslag van zijn bevindingen en zijn visie op dit virus en de gevolgen. Ook op Facebook plaatsten wij een aantal berichten over Corona. En in zijn wekelijke bijdrage aan live-programma over geldzaken op Omroep Flevoland heeft Ab voor het eerst op 30 januari jl. een uitvoerig verslag gedaan over wat corona is en wat de gevolgen zijn. Ook in de uitzendingen de weken daarna werd aandacht besteed aan het virus en in de laatste uitzending van 5 maart 2020 heeft hij aangegeven dat we (te) laat zijn met in actie komen en dat de gevolgen voor onze maatschappij en economie, inclusief werkgelegenheid, groot zullen zijn. Je kunt de uitzendingen van 30 januari en 5 maart jl. terugkijken door op de datum te klikken.

Het verbaast ons dat we naar aanleiding van al deze publiciteit, die voor iedereen toegankelijk is, maar bijzonder weinig reacties en vragen hebben gekregen.
Gezien de grote impact die het Corona-virus heeft op onze economie, wijden we deze nieuwsbrief volledig aan dit onderwerp.

Aandelenbeurzen onderuit

Bedrijfsleven en samenleving gaan nu de echte pijn voelen van het wegvallen van één van de grootste economieën van de wereld en het feit dat het normale leven tot stilstand komt door de hoge aantallen besmettingen. Vanmorgen is de AEX gekelderd; de grootste daling op een dag sinds de kredietcrisis van 2008. Er verdampten in een paar uur honderden miljarden. Voor beleggers, vaak particulieren, een schok omdat ze hun winsten van de afgelopen jaren in één klap zagen verdampen.

Om te redden wat er te redden valt komen de centrale banken in actie. De Australische centrale bank verlaagde de renten en de FED (USA) verlaagde onverwachts snel de rente met 0.5% en ook de ECB staat in de startblokken om te voorkomen dat er een monetaire crisis uitbreekt die men in 2008 net heeft weten te voorkomen. Toch zal dit niet helpen. Overheden en de financiële sector zijn in paniek, al proberen ze dat niet uit te stralen. En dat lukt ze goed omdat uit onderzoek blijkt dat 77% van de mensen vertrouwen heeft in alle maatregelen die de overheid neemt. Wij niet!

Voor ons en enkele anderen is het onbegrijpelijk dat politici en economen de impact van het coronavirus hebben onderschatten en dat zelfs nog steeds doen. Ze zijn niet goed geïnformeerd of hebben oogkleppen op. De coronaschok wordt nog steeds onderschat. Men verwacht nu dat het virus in juni op haar hoogtepunt is, dan is er sprake van een pandemie.

Er komt dit jaar geen herstel van de wereldeconomie. Integendeel, de beurs zal nog verder onderuit gaan. We denderen af op een nieuwe recessie. Zien we hier een herhaling van 2008 of erger?

Vaccin?
Het Corona-virus verdubbelt om de 3 dagen en is 34 keer dodelijker dan een normale griep. Daarnaast is er nog steeds geen vaccin en het virus kent inmiddels meerdere varianten. Hier in Nederland zijn we te laat, maar ook in de rest van Europa is het niet beter. Het enige land ter wereld wat zeer radicaal maatregelen neemt is Israël.

Wat zien en merken wij in onze omgeving?
De reisindustrie en de luchtvaarsector hebben al zware klappen gekregen. Voor steeds meer werknemers wordt arbeidstijdkorting aangevraagd; werknemers gaan voor een deel in de ww. Dat betekent een lager salaris. Sommige bedrijven gaan failliet. ZZP-ers in bepaalde sectoren hebben al te kampen met minder opdrachten en afzeggingen.

Beurzen, evenementen en congressen worden afgelast of uitgesteld. De grootste toeristenbeurs is afgezegd. Maar ook de boekenbeurs in Leipzig en de grootste industriebeurs in Hannover.

Medisch
Ook op medisch gebied zien we de zaak uit de hand lopen. Er is te weinig capaciteit om de mensen die ziek worden te behandelen. Diverse tandartsen doen enkel nog spoedgevallen bij gebrek aan mondkapjes. Medicijnen zoals Ibuprofen en Paracetamol raken op. Zie je kans om daarvan nog een voorraadje aan te leggen, dan raden wij dat sterk aan!

Conclusie
Ziekenhuizen gaan op slot, scholen dicht, we geven elkaar geen hand meer.
Het virus is beperkt dodelijk, maar de impact op de samenleving is enorm!

Maatregelen
Ook wij nemen maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen. Wat je kunt doen om risico's te beperken en een aantal zaken zeker te stellen, lees je in onze volgende blog.

Sinds 2007 is Ab wekelijks gastpresentator in een programma over financiële zaken op Omroep Flevoland.
Op 23 juli 2020 besprak Ab wat het akkoord over een Europees herstelfonds van 750 miljard betekent voor Nederland?
Je kunt deze uitzending hier terugluisteren.

Op 7 maart 2018 vond in Utrecht de Nationale Ontwoeker Dag plaats.
De bezoekers werden door juridisch- en fiscaal adviseurs geïnformeerd over de mogelijkheden om compensatie te krijgen voor hun woekerpolis en op welke wijze de woekerpolissen kunnen worden beëindigd of omgezet naar een andere vorm. 
Veel mensen zijn nog steeds niet in actie gekomen, waardoor zij een eventuele vergoeding van teveel ingehouden kosten kunnen mislopen.

Zoals veel mensen zullen weten, heeft Ab Flipse als voorzitter van de Vereniging Woekerpolis.nl vorig jaar op het gebied van woekerpolissen een schikking kunnen treffen met verzekeraar Allianz. De leden van de vereniging, waaronder ook een aantal relaties van AbFlipse.nl, zijn inmiddels ruimhartig gecompenseerd en hebben aanzienlijke bedragen op hun rekening mogen ontvangen. Daarmee is de 1e echt grote schikking in de geschiedenis van het woekerpolisdossier een feit. In het vakblad AM: verscheen hierover een uitvoerig artikel. Je kunt dit artikel hier teruglezen.

In december 2016 stuurde Ab Flipse een open brief aan het intermediair in Nederland.
In deze brief riep hij het intermediair op om voor haar relaties in actie te komen op het gebied van woekerpolissen en hen te wijzen op de claimmogelijkheden en de organisaties die in het claimen van geleden schade gespecialiseerd zijn. Aanmelden bij een claimorganisatie kan vaak zelfs gratis. Niet geschoten is tenslotte altijd mis!

U kunt de open brief van december 2016 hier teruglezen.

Over de woekerpolisaffaire werden de afgelopen tijd door Café Weltschmerz inmiddels 3 interviews met Ab Flipse opgenomen en online gepubliceerd. In deze interviews vanuit verschillende invalshoeven aandacht voor het grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis. Klik op dit artikel om verder te lezen en één van de interviews te bekijken.

Deze week werd door ondermeer RTL-Z aandacht besteed aan het hoger beroep dat door de Vereniging Woekerpolis is ingesteld tegen Aegon. De vereniging is van mening dat de uitspraak van de rechter van juni jl. in dit dossier niet ver genoeg gaat.

U kunt via deze link het artikel teruglezen en eventueel het filmpje met de toelichting van Ab Flipse terugluisteren.

https://www.rtlz.nl/beurs/woekerpolisnl-in-hoger-beroep-in-zaak-over-polissen-aegon

Woekerpolissen ..... Een veelgebezigde term die al jarenlang ook in de media volop aan bod komt. Helaas is de problematiek rond de woekerpolissen nog altijd niet opgelost. Een slepend en voortdurend proces is gaande. Spijtig dat verzekeraars en politiek dit probleem niet oplossen, om daarna het vertrouwen in de financiële branche weer te kunnen opbouwen. Van de zijde van verzekeraars en politiek hoeft u naar alle waarschijnlijkheid geen oplossing te verwachten. Het is dus aan u om actie te ondernemen om misschien nog een deel van uw ingelegde premie terug te zien en zonder al te veel verlies van de polis 'af te komen'.

Al in 2007 verscheen er een interview met Ab Flipse in Fem Business over deze 'polissen-verkeerd'. U kunt dit artikel hier nalezen: pdffem_article.pdf

Heeft u naar aanleiding van deze publicatie vragen, dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen.

In 'De Groene Amsterdammer' van deze week verschijnt een artikel over de woekerpolisproblematiek. Het ontstaan en in stand houden van de woekerpolis wordt uitgebreid beschreven. Diverse bekende economen, columnisten en organisaties worden aangehaald en er wordt besproken waarom er niet werd ingegrepen en waarom de problemen nog steeds niet zijn opgelost. 
U kunt het artikel hier lezen:pdf.

Deze week werd er een uitspraak gedaan door het klachteninstituut Kifid over een woekerpoliszaak van een individuele gedupeerde tegen Nationale Nederlanden.
Ook Ab Flipse gaf in de pers zijn reactie op deze uitspraak, die volgens hem houvast geeft aan andere gedupeerden omdat eerdere conclusies dat de informatieplicht is geschonden nu worden bevestigd. Hij is daarom positief gestemd en blij met de uitspraak. De artikelen die hierover op de vak-website van AMweb en in de Telegraaf verschenen kunt u hier nalezen.

In het vakblad AM en op AM-web verscheen op 5 januari 2016 een interview waarin Ab Flipse terugblikt op het oude jaar en vooruit blikt op het nieuwe. Hij noemde daarin o.a. zijn 3 speerpunten voor 2016 en mocht aan iemand de beste wensen doen. U kunt dit interview hier nalezen.

In het vakblad VVP van 6 oktober 2015 kwam Ab Flipse aan het woord over het in zijn ogen doorgeschoten toezicht op advies. Dit artikel kunt u hier lezen.

Iedere donderdag van 11.05 tot 11.30 uur verleent Ab zijn medewerking aan een radioprogramma over financiële en economische zaken (89.8 FM). Dit programma is 's avonds om 19.00 uur of via de website van Omroep Flevoland terug te luisteren.

Ab Flipse verleende volop medewerking aan een reportage over woekerpolissen van de EO. Het programma 'Dit is de Dag' werd op 10 oktober 2015 uitgezonden. U kunt deze uitzending EO Dit is de Dag hier terugkijken.


Activiteiten Ab Flipse:
Financieel expert - Fiscaal adviseur - Contrair toekomstdenker - Macro- en micro-econoom - Spreker & Columnist - Claimexpert