Rente betalen over je spaargeld! Oorzaak en alternatieven

Sparen lijkt steeds minder zinvol te zijn. Mensen die meer dan € 100.000 op hun spaarrekening hebben staan, leveren jaarlijks bijna 4% aan koopkracht in. De vermogensbelasting wordt al lang niet meer gecompenseerd door de spaarrente. Tel daarbij de officiële inflatie en de negatieve rente en je bent een dief van je eigen portemonnee als je veel geld spaart. In tien jaar tijd verdampt een derde van je koopkracht, in twintig jaar zelfs meer dan de helft. Een aantal jaren geleden kon je door te sparen je vermogen nog laten groeien. Dat is nu zeker niet meer het geval.

Betalen om te sparen
Wie is er niet mee opgegroeid dat het belangrijk is om te sparen. Sparen voor grote aankopen, om reserve op te bouwen voor tegenvallers of ‘voor later’. Door de rente die je op je spaargeld ontving, bouwde je steeds meer vermogen op. Sinds de financiële crisis en de coronacrisis is de spaarrente echter alleen maar verder gedaald. Zo betaal je nu bij alle grote Nederlandse banken een half procent negatieve rente op spaarsaldi boven de € 100.000 tot € 150.000.

Hieronder zie je in een grafiek van Holland Gold het effectieve rendement op spaargeld over de afgelopen dertig jaar.

Bij minder dan € 100.000 spaargeld betaal je op dit moment nog geen negatieve rente, maar de kans is groot dat dit in de toekomst gaat veranderen. De banken moeten namelijk rente betalen aan de centrale bank over hun overtollige reserves en brengen de kosten daarvan in rekening bij de spaarders.

Vermogensbelasting
De vermogensbelasting in Nederland ontziet de meeste spaarders. Tot € 50.000 betaal je geen vermogensbelasting en vermogen tussen de € 50.000 en € 1.000.000 wordt belast tegen een fictief rendement van 4,5%. Dat zal voor de meesten van ons dus niet direct een probleem opleveren. De Belastingdienst belast spaargeld tegen een fictief rendement van 0,03%, maar gaat er tegelijkertijd van uit dat je het grootste deel van uw vermogen belegt en daar 5,69% rendement op behaalt. Het effectieve rendement komt dan uit op 4,5%, waarover je 30% belasting betaalt.

Als we de officiële inflatiecijfers voor Nederland aanhouden blijft de spaarrente al jaren achter bij het rendement dat vereist is om je koopkracht te behouden. Onderstaande grafiek van Holland Gold laat dit goed zien.

Geen pasklare oplossing, wel veel mogelijkheden
Een pasklare oplossing om aan het verdampen van je spaargeld te ontkomen is er niet. Toch zou je over de volgende onderwerpen kunnen nadenken als je zoveel mogelijk wilt zorgen dat je koopkracht op peil blijft.

  • Begin met het aflossen van schulden waarover je een hoge rente betaalt, bijvoorbeeld schulden via een persoonlijke lening of doorlopend krediet, of bij een postorderbedrijf. Los het openstaande bedrag af. Dat levert je structureel lagere vaste lasten op.
  • Mensen die mij al wat langer volgen, weten dat ik geen voorstander ben van het aflossen van je hypotheekschuld. Wel vind ik het verstandig om eventueel een deel van je spaargeld te gebruiken voor het aanpassen van je hypotheek om gebruik te kunnen maken van de extreem lage rente. Door een lage rente zo lang mogelijk vast te zetten creëer je niet alleen een lagere vaste last, maar zorg je ook dat je verzekerd bent van lage lasten zolang de lening bestaat.
  • Door je huis duurzamer te maken door betere isolatie, het plaatsen van zonnepanelen en/of een zonneboiler bespaar je direct op je energierekening. Een zonneboiler bijvoorbeeld kost tussen de € 2.500 en € 3.500 inclusief installatie en gaat gemiddeld 25 jaar mee.
  • Het is erg aantrekkelijk voor alle partijen om geld uit te lenen aan je kinderen of kleinkinderen voor hun eigen woning. Voorwaarde is wel dat de lening slim is ingericht. Deze zogenaamde ‘familielening’ is een onderhandse lening en is ook mogelijk tussen andere familieleden en, anders dan de term doet vermoeden, zelfs tussen personen die geen familie van elkaar zijn.
  • Je kunt ook denken aan ‘crowdfunding’. Dit is een  moderne en onafhankelijke manier om een onderneming of ondernemer te financieren met behulp van meerdere financiers. De onderneming leent bij een groep mensen een bepaald bedrag om een voorgenomen investering te financieren. Dit wordt gedaan via een crowdfundingplatform. Ook kom je projecten tegen die worden opgezet vanuit het netwerk van de onderneming. Zakelijke kredietverlening via crowdfunding is niet primair gebaseerd op zekerheden. De beoordeling vindt plaats op basis van de kwaliteit van de onderneming. Wij zijn zelf betrokken (geweest) bij een aantal crowdfundingprojecten die voor de deelnemers succesvol zijn verlopen.
  • Iedereen weet dat de risico’s om je geld te verliezen bij beleggen groot zijn. Als je toch wilt beleggen of wilt meedoen aan de cryptomanie, informeer je dan goed voordat je ingewikkelde beleggingsproducten aanschaft.
    Je kunt bij beleggen ook denken aan zaken waar je veel interesse in hebt of plezier aan beleeft, bijvoorbeeld de aanschaf van een klassieke auto of motor. Met name ‘youngtimers’ tussen de vijftien en dertig jaar oud kunnen interessant zijn. Of je kunt beleggen in bijzondere wijnen of whisky’s. Aan dit soort beleggingen kun je veel plezier beleven en als de markt toch instort en je hebt een dure wijn of whisky gekocht, dan kun je je ‘verdriet’ hierover altijd nog ‘verdrinken’ …
  • Tenslotte adviseer ik om altijd een deel van je beschikbare vermogen te beleggen in fysiek goud en/of zilver. Informatie daarover vind je in onze eerdere nieuwsbrieven. Edelmetaal blijft buiten het zicht van partijen die uit zijn op je geld en behoudt altijd zijn waarde, is niet onderhevig aan inflatie, beurscrash, het failliet van een bank of de ineenstorting van ons geldstelsel.

Wij denken graag met je mee
Welke oplossing je ook kiest, we denken graag met je mee.
Je kunt een afspraak maken voor een telefonisch- of Zoom-consult om met Ab Flipse te sparren over jouw situatie, wensen en mogelijkheden. Dan kunnen wij doen waar we goed in zijn: je begeleiden bij gezonde financiën! Neem voor informatie of het maken van een afspraak contact op met Erika van Ramselaar.

Op 27 oktober 2021 overhandigde Ab samen met 2 mede-initiatiefnemers van Samen Voor Een Eerlijk Pensioen de door 41.538 mensen ondertekende petitie voor pensioenindexatie aan leden van de Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de Tweede Kamer.

Op 30 oktober 2021 zat Ab aan tafel in het programma KASSA om te praten over pensioenindexatie. Je kunt de uitzending hier terugkijken.

Sinds 2007 is Ab wekelijks gastpresentator in een programma over financiële zaken op Omroep Flevoland.
Op 23 juli 2020 besprak Ab wat het akkoord over een Europees herstelfonds van 750 miljard betekent voor Nederland?
Je kunt deze uitzending hier terugluisteren.

Op 7 maart 2018 vond in Utrecht de Nationale Ontwoeker Dag plaats.
De bezoekers werden door juridisch- en fiscaal adviseurs geïnformeerd over de mogelijkheden om compensatie te krijgen voor hun woekerpolis en op welke wijze de woekerpolissen kunnen worden beëindigd of omgezet naar een andere vorm. 
Veel mensen zijn nog steeds niet in actie gekomen, waardoor zij een eventuele vergoeding van teveel ingehouden kosten kunnen mislopen.

Zoals veel mensen zullen weten, heeft Ab Flipse als voorzitter van de Vereniging Woekerpolis.nl vorig jaar op het gebied van woekerpolissen een schikking kunnen treffen met verzekeraar Allianz. De leden van de vereniging, waaronder ook een aantal relaties van AbFlipse.nl, zijn inmiddels ruimhartig gecompenseerd en hebben aanzienlijke bedragen op hun rekening mogen ontvangen. Daarmee is de 1e echt grote schikking in de geschiedenis van het woekerpolisdossier een feit. In het vakblad AM: verscheen hierover een uitvoerig artikel. Je kunt dit artikel hier teruglezen.

In december 2016 stuurde Ab Flipse een open brief aan het intermediair in Nederland.
In deze brief riep hij het intermediair op om voor haar relaties in actie te komen op het gebied van woekerpolissen en hen te wijzen op de claimmogelijkheden en de organisaties die in het claimen van geleden schade gespecialiseerd zijn. Aanmelden bij een claimorganisatie kan vaak zelfs gratis. Niet geschoten is tenslotte altijd mis!

U kunt de open brief van december 2016 hier teruglezen.

Over de woekerpolisaffaire werden de afgelopen tijd door Café Weltschmerz inmiddels 3 interviews met Ab Flipse opgenomen en online gepubliceerd. In deze interviews vanuit verschillende invalshoeven aandacht voor het grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis. Klik op dit artikel om verder te lezen en één van de interviews te bekijken.

Deze week werd door ondermeer RTL-Z aandacht besteed aan het hoger beroep dat door de Vereniging Woekerpolis is ingesteld tegen Aegon. De vereniging is van mening dat de uitspraak van de rechter van juni jl. in dit dossier niet ver genoeg gaat.

U kunt via deze link het artikel teruglezen en eventueel het filmpje met de toelichting van Ab Flipse terugluisteren.

https://www.rtlz.nl/beurs/woekerpolisnl-in-hoger-beroep-in-zaak-over-polissen-aegon

Woekerpolissen ..... Een veelgebezigde term die al jarenlang ook in de media volop aan bod komt. Helaas is de problematiek rond de woekerpolissen nog altijd niet opgelost. Een slepend en voortdurend proces is gaande. Spijtig dat verzekeraars en politiek dit probleem niet oplossen, om daarna het vertrouwen in de financiële branche weer te kunnen opbouwen. Van de zijde van verzekeraars en politiek hoeft u naar alle waarschijnlijkheid geen oplossing te verwachten. Het is dus aan u om actie te ondernemen om misschien nog een deel van uw ingelegde premie terug te zien en zonder al te veel verlies van de polis 'af te komen'.

Al in 2007 verscheen er een interview met Ab Flipse in Fem Business over deze 'polissen-verkeerd'. U kunt dit artikel hier nalezen: pdffem_article.pdf

Heeft u naar aanleiding van deze publicatie vragen, dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen.

In 'De Groene Amsterdammer' van deze week verschijnt een artikel over de woekerpolisproblematiek. Het ontstaan en in stand houden van de woekerpolis wordt uitgebreid beschreven. Diverse bekende economen, columnisten en organisaties worden aangehaald en er wordt besproken waarom er niet werd ingegrepen en waarom de problemen nog steeds niet zijn opgelost. 
U kunt het artikel hier lezen:pdf.

Deze week werd er een uitspraak gedaan door het klachteninstituut Kifid over een woekerpoliszaak van een individuele gedupeerde tegen Nationale Nederlanden.
Ook Ab Flipse gaf in de pers zijn reactie op deze uitspraak, die volgens hem houvast geeft aan andere gedupeerden omdat eerdere conclusies dat de informatieplicht is geschonden nu worden bevestigd. Hij is daarom positief gestemd en blij met de uitspraak. De artikelen die hierover op de vak-website van AMweb en in de Telegraaf verschenen kunt u hier nalezen.

In het vakblad AM en op AM-web verscheen op 5 januari 2016 een interview waarin Ab Flipse terugblikt op het oude jaar en vooruit blikt op het nieuwe. Hij noemde daarin o.a. zijn 3 speerpunten voor 2016 en mocht aan iemand de beste wensen doen. U kunt dit interview hier nalezen.

In het vakblad VVP van 6 oktober 2015 kwam Ab Flipse aan het woord over het in zijn ogen doorgeschoten toezicht op advies. Dit artikel kunt u hier lezen.

Iedere donderdag van 11.05 tot 11.30 uur verleent Ab zijn medewerking aan een radioprogramma over financiële en economische zaken (89.8 FM). Dit programma is 's avonds om 19.00 uur of via de website van Omroep Flevoland terug te luisteren.

Ab Flipse verleende volop medewerking aan een reportage over woekerpolissen van de EO. Het programma 'Dit is de Dag' werd op 10 oktober 2015 uitgezonden. U kunt deze uitzending EO Dit is de Dag hier terugkijken.


Activiteiten Ab Flipse:
Financieel expert - Claimexpert - Spreker & Columnist - Woordvoerder