Corona-virus I: Corona treft ook jouw portemonnee

Informatie uit de nieuwsbrief aan onze relaties d.d. 09-03-2020:
Op 7 februari 2020 stuurden wij in onze nieuwsbrief al een eerste waarschuwing voor de consequenties van het Corona-virus. Via Twitter was Ab al een paar weken daarvoor begonnen met het doen van verslag van zijn bevindingen en zijn visie op dit virus en de gevolgen. Ook op Facebook plaatsten wij een aantal berichten over Corona. En in zijn wekelijke bijdrage aan live-programma over geldzaken op Omroep Flevoland heeft Ab voor het eerst op 30 januari jl. een uitvoerig verslag gedaan over wat corona is en wat de gevolgen zijn. Ook in de uitzendingen de weken daarna werd aandacht besteed aan het virus en in de laatste uitzending van 5 maart 2020 heeft hij aangegeven dat we (te) laat zijn met in actie komen en dat de gevolgen voor onze maatschappij en economie, inclusief werkgelegenheid, groot zullen zijn. Je kunt de uitzendingen van 30 januari en 5 maart jl. terugkijken door op de datum te klikken.

Het verbaast ons dat we naar aanleiding van al deze publiciteit, die voor iedereen toegankelijk is, maar bijzonder weinig reacties en vragen hebben gekregen.
Gezien de grote impact die het Corona-virus heeft op onze economie, wijden we deze nieuwsbrief volledig aan dit onderwerp.

Aandelenbeurzen onderuit

Bedrijfsleven en samenleving gaan nu de echte pijn voelen van het wegvallen van één van de grootste economieën van de wereld en het feit dat het normale leven tot stilstand komt door de hoge aantallen besmettingen. Vanmorgen is de AEX gekelderd; de grootste daling op een dag sinds de kredietcrisis van 2008. Er verdampten in een paar uur honderden miljarden. Voor beleggers, vaak particulieren, een schok omdat ze hun winsten van de afgelopen jaren in één klap zagen verdampen.

Om te redden wat er te redden valt komen de centrale banken in actie. De Australische centrale bank verlaagde de renten en de FED (USA) verlaagde onverwachts snel de rente met 0.5% en ook de ECB staat in de startblokken om te voorkomen dat er een monetaire crisis uitbreekt die men in 2008 net heeft weten te voorkomen. Toch zal dit niet helpen. Overheden en de financiële sector zijn in paniek, al proberen ze dat niet uit te stralen. En dat lukt ze goed omdat uit onderzoek blijkt dat 77% van de mensen vertrouwen heeft in alle maatregelen die de overheid neemt. Wij niet!

Voor ons en enkele anderen is het onbegrijpelijk dat politici en economen de impact van het coronavirus hebben onderschatten en dat zelfs nog steeds doen. Ze zijn niet goed geïnformeerd of hebben oogkleppen op. De coronaschok wordt nog steeds onderschat. Men verwacht nu dat het virus in juni op haar hoogtepunt is, dan is er sprake van een pandemie.

Er komt dit jaar geen herstel van de wereldeconomie. Integendeel, de beurs zal nog verder onderuit gaan. We denderen af op een nieuwe recessie. Zien we hier een herhaling van 2008 of erger?

Vaccin?
Het Corona-virus verdubbelt om de 3 dagen en is 34 keer dodelijker dan een normale griep. Daarnaast is er nog steeds geen vaccin en het virus kent inmiddels meerdere varianten. Hier in Nederland zijn we te laat, maar ook in de rest van Europa is het niet beter. Het enige land ter wereld wat zeer radicaal maatregelen neemt is Israël.

Wat zien en merken wij in onze omgeving?
De reisindustrie en de luchtvaarsector hebben al zware klappen gekregen. Voor steeds meer werknemers wordt arbeidstijdkorting aangevraagd; werknemers gaan voor een deel in de ww. Dat betekent een lager salaris. Sommige bedrijven gaan failliet. ZZP-ers in bepaalde sectoren hebben al te kampen met minder opdrachten en afzeggingen.

Beurzen, evenementen en congressen worden afgelast of uitgesteld. De grootste toeristenbeurs is afgezegd. Maar ook de boekenbeurs in Leipzig en de grootste industriebeurs in Hannover.

Medisch
Ook op medisch gebied zien we de zaak uit de hand lopen. Er is te weinig capaciteit om de mensen die ziek worden te behandelen. Diverse tandartsen doen enkel nog spoedgevallen bij gebrek aan mondkapjes. Medicijnen zoals Ibuprofen en Paracetamol raken op. Zie je kans om daarvan nog een voorraadje aan te leggen, dan raden wij dat sterk aan!

Conclusie
Ziekenhuizen gaan op slot, scholen dicht, we geven elkaar geen hand meer.
Het virus is beperkt dodelijk, maar de impact op de samenleving is enorm!

Maatregelen
Ook wij nemen maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen. Wat je kunt doen om risico's te beperken en een aantal zaken zeker te stellen, lees je in onze volgende blog.

Klantenervaring

Onze polis is succesvol overgeboekt. Uiteraard vooral mede dank zij jou.
Bedankt en groetjes.
- T & E te E

'Het was zeker een zeer informatief en bovendien ook prettig gesprek, hartelijk dank dat dit op zo’n korte termijn mogelijk was.'
- T.D. te U.

'Ik ben blij dat het allemaal zo voorspoedig verloopt en ik ben blij met jouw bemoeienis hierin.' (red.: Begeleiding beëindiging dienstverband met wederzijds goedvinden en besteden transitievergoeding). 
- J.H. te H.

'Bedankt voor de leuke avond. Hij was weer leerzaam en gezellig.' (red.: Kennissessie Hypotheken bij Omroep Flevoland 29-5-2018)
- E.P. te L.

'Hartelijk dank voor het gastvrije ontvangst en de zeer leerzame Kennissessie' (red.: Kennissessie Hypotheken bij Omroep Flevoland 29-5-2018)
- W.H. te L. 

'Was een fijn en ophelderend gesprek. We gaan altijd weer met een gerust gevoel bij je weg.'
- A.B. te N.

'Naar aanleiding van jullie email over de nieuwsbrieven, kan ik jullie verzekeren dat wij deze zeer aandachtig doorlezen.'
-JvL te D.

Een goed 2018, natuurlijk met de financiële begeleiding vanuit jullie maar ook vooral met de wetenschap dat integriteit en vertrouwen daarin bij jullie voorop staat. Dat maakt de "samenwerking" zo prettig.
- J te N

Vond de avond over pensioen erg interessant. Bedankt! Fijne avond.
R.K. te L.

De kennissessie over pensioen was een geweldige avond. Heldere info. Complimenten voor beide sprekers.
- E.P. te L.

'We waren er weer mooi op tijd bij met het instappen op een langere rentevaste periode voor onze hypotheek. Bedankt Ab'.
- H.H. te H.

'Dank voor de interessante sessie van vanavond. Heb er wat goede aanknopingspunten uit kunnen halen.' 
- J.R. te D.

'Ook nog even via deze weg willen wij u graag bedanken voor de zeer informatieve avond.'
- J.L. te D

Zie hier het resultaat van al jouw adviezen.
Geld alleen maakt niet gelukkig maar je wordt er wel blij van ......(met inmiddels twee studerende kinderen)
- J&M te N

Dank voor het bespreken van ons initiatief in je radio programma. Je doet het goed! Complimenten.
- Rob Dorscheidt, Hoofd contentunit Geld & Gezondheid Consumentenbond

Goed bezig Ab met Nationale Nederlanden en de woekerpolis
- Nico van Koesveld , Onafhankelijk financieel specialist, ondernemer met passie

Ab, mijn restschuld is eindelijk kwijt gescholden, lieve groet en wat ben ik blij dat ik in al die jaren zo’n goede raad heb gekregen.
- Elly Duurkoop, Gepensioneerd onderwijzeres en klant van Ab Flipse

Ab, dit voorzitterschap van de vereniging Woekerpolis.nl gaat je goed af, dat weet ik. Hart voor de zaak en kennis van de materie.
- Frans Loos, Organisator adviseur en communicatieprofessional

Ab, ik vind je opmerking over Kracht (K) is gelijk aan massa (m) x versnelling (a) erg mooi, ook voor mijn volgers op twitter, succes
- Denkend aan Holland

Ik vind het een eer en uitdaging om samen met jou te werken aan een oplossing om meer kennis en informatie op financieel en economisch gebied over te dragen aan de massa.
- Edin Mujagic, Macro econoom, monetair econoom en publicist, schrijver van o.a. het boek Geldmoord


Activiteiten Ab Flipse:
Financieel expert - Fiscaal adviseur - Contrair toekomstdenker - Macro- en micro-econoom - Spreker & Columnist - Claimexpert