abhero

Verzekerd van de informatie die je nodig hebt om zelf te zorgen voor gezonde financiën.

Op financieel gebied kun je steeds meer zaken zelf regelen.
We helpen je graag bij het maken van slimme keuzes en beperken van risico's, zodat je staande kunt blijven in deze turbulente tijden. 

Wapen je tegen stijging van je hypotheekrente

De rentestand is al jaren achtereen laag. Daar lijkt nu een verandering in te komen. 

Huiseigenaren kunnen zich wapenen tegen stijging van hun hypotheekrente. Maar hoe doe je dat?

Los van de absurd hoge prijzen, is het voor kopers een feest te kunnen profiteren van de historisch lage rente ooit. Ze kunnen tegen een zeer lage hypotheekrente voor een lange periode de maandlasten vastzetten. Ook huiseigenaren bij wie de rentevaste periode binnenkort afloopt profiteren van de nog steeds extreem lage rente. Zelfs als de rentevaste periode nog jaren loopt kun je een graantje meepikken.

De renteverhogingen leiden ertoe dat veel mensen nog snel hun hypotheek willen oversluiten of verhogen. Vorige week zorgde dat voor een recordaantal van 22.000 aanvragen. Ook deze week lijkt het aantal in de buurt van de 20.000 aanvragen uit te gaan komen, het dubbele van wat de laatste jaren normaal is.

Wat gaat de hypotheekrente doen in 2022?

De meningen zijn erover verdeeld, maar wat we nu al zien is een snel stijgende rente, al gaat het in heel kleine stapjes. Zelf reken ik op een verdere stijging van de hypotheekrentes. Voor een rentevaste periode van tien jaar of langer kun je op korte termijn een paar tiende procentpunt aan stijging verwachten. Kortom, nu is een goed moment om te kopen. Als ik kijk naar de ontwikkelingen op de rentemarkt en vooral zie hoe de inflatie gierend uit de hand loopt, kan het ook zijn dat de rentes de komende periode misschien wel met procenten stijgen. Voor de tweede week op rij hebben nu bijna alle actieve geldverstrekkers hun rentetarieven verhoogd.

Iedereen is inmiddels gewend aan rentes onder de 2% voor rentevastperiodes van 10 tot 30 jaar, maar het kan goed zijn dat we over niet al te lange tijd geconfronteerd worden met rentes van 3 tot 4%. Als de Europees Centrale Bank niet tijdig ingrijpt, kan de rente wel oplopen richting de 5%. Voor velen van ons geen abnormale rentes, maar toch wel even schrikken als je inmiddels gewend ben aan rentes van onder de 2%. Ik kom nog uit de tijd van hypotheekrentes van boven de 10%. Wat dat betekent voor de maandlast laat zich raden.

Wat kunnen huiseigenaren doen tegen de stijgende hypotheekrente?

De gevolgen voor jou persoonlijk zijn afhankelijk van de resterende looptijd van jouw rentevaste periode. Moet je in 2022 een nieuwe keuze maken? Op verzoek kun je de beslissing hierover vervroegen. Ook rentemiddeling is nog een optie. Of dat verstandig is moet blijken uit een berekening.

Potentiële kopers moeten het kopen van een woning niet te lang uitstellen

Twijfel je nog over het kopen van een huis? Wacht liever niet tot de hypotheekrentes sterk stijgen, want stijgende rentes en stijgende huizenprijzen kunnen de spoeling nog dunner maken. De woningen die je binnen jouw budget kunt kopen worden steeds schaarser. Niet voor iedereen is het een eigen keuze om geen huis te kopen. Een hypotheek afsluiten lukt bijvoorbeeld niet door een te laag inkomen of de studieschuld verpest de mogelijkheden. Met spaargeld kun je het probleem oplossen, maar het opbouwen van een kapitaal kost natuurlijk ook tijd. Mogelijk is de enige optie het bijstellen van de wensen. Je kunt overwegen voor het kopen uit te wijken naar een andere plaats of toch een huis kopen met een kleinere tuin of een slaapkamer minder.

Kies voor een lange rentevaste periode

Ik ben er voor mijzelf van overtuigd dat we de eerstkomend decennia niet meer te maken krijgen met de lage rentes van dit moment. Daarom is het verstandig, misschien zelfs bittere noodzaak, om nu te kiezen voor een nieuwe lange rentevaste periode. Al vele malen heb ik gewaarschuwd dat we te maken gaan krijgen met een crisis die de kredietcrisis uit 2008 doet vervagen. Voor mij is het niet de vraag of die ‘monstercrisis’ komt, alleen wanneer.

Wij zijn alert!

Onze abonnementsrelaties ontvingen onlangs een nieuwsbrief met deze informatie en een aantal concrete tips. Op 24 februari sprak ik bij Omroep Flevoland over de stijgende hypotheekrente. Je kunt de uitzending hier terugluisteren.


Activiteiten Ab Flipse:
Financieel expert - Claimexpert - Spreker & Columnist - Woordvoerder - Opiniemaker