abhero

Persoonlijke begeleiding 
voor een gezonde financiële huishouding

U kunt steeds meer zaken op financieel, fiscaal en juridisch vlak zelf regelen en heeft daarbij soms alleen maar een beetje hulp of een verwijzing in de goede richting nodig.

Daarmee kunt u veel besparen!

Word je wel altijd blij van aflossen op je hypotheek?

Je hebt hem op tv misschien al wel voorbij zien komen; de commercial van de Nederlandse Vereniging van Banken waarin ze aangeven dat je blij wordt van aflossen op je hypotheek. Dansende mensen, swingende mannen …. allemaal omdat ze afgelost hebben op hun hypotheek. Maar is dat wel altijd verstandig?

De Nederlandse Vereniging van Banken(NVB) is een campagne gestart om consumenten met een aflossingsvrije hypotheek aan te sporen tot aflossen. Hun bedoeling hiermee is ervoor te zorgen dat huiseigenaren aan het einde van de looptijd van de hypotheek niet voor vervelende financiële verrassingen komen te staan.

Volgens de NVB zijn veel mensen met een aflossingsvrije hypotheek nu al aan het sparen om de hypotheek op de einddatum terug te kunnen betalen of weten ze dat ze aan het einde van de looptijd voldoende inkomen hebben voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Maar er zijn ook mensen die hierover nog niet voldoende hebben nagedacht. Deze mensen moeten volgens de NVB nu maatregelen nemen door te gaan aflossen of te gaan sparen als ze straks in hun woning willen blijven wonen.

Het inkomen kan vanaf de pensioenleeftijd gaan dalen en huiseigenaren hebben na 30 jaar geen recht meer op de hypotheekrenteaftrek. En bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek op de einddatum van de lopende hypotheek moet er minimaal 50% van de marktwaarde van de woning worden afgelost, waardoor de maandlasten kunnen stijgen. Het is daarom volgens de NVB goed om te kijken hoe je toekomst er financieel uitziet zodat je weet of je de lasten van een nieuwe hypotheek kunt dragen. Als dat niet het geval is zou je nu alvast maatregelen moeten nemen door bijvoorbeeld af te lossen of te sparen.

Ook in onze klantenkring zijn er mensen die door hun bank persoonlijk zijn benaderd om over een mogelijk tekort op de einddatum van de hypotheek te spreken. De bank dringt er in veel gevallen op aan om op de hypotheek te gaan aflossen en mensen voelen zich daardoor onzeker of onrustig. Terwijl dat helemaal niet nodig hoeft te zijn! Want zoals altijd zitten ook aan dit verhaal 2 kanten ….

Waarschuwing: ga niet aflossen op je hypotheek zonder te weten of dat verstandig is!

In veel gevallen is het helemaal niet nodig om je druk te maken over het aflossen van de hypotheek op de einddatum. Vaak is het restant van de hypotheek op de einddatum zo laag dat de maandlasten heel goed op te brengen zijn. Maar wat nog veel belangrijker is: er bestaan al langere tijd kabinetsplannen waarbij de waarde uit de eigen woning zal worden overgevoerd naar box 3. In deze fiscale box zit het vermogen van de belastingplichtige. Daarbij moet je denken aan spaargeld, beleggingen, 2e huis etc. Alles boven een bedrag van € 30.000,- (drempel) wordt belast. Dit betekent een grote kans dat in de toekomst de overwaarde in je woning zal worden gaan belast! Je moet dan dus over het deel van de hypotheek wat je al hebt afgelost belasting gaan betalen. En wat je eenmaal afgelost hebt kun je niet weer opnemen; na aflossen is er geen weg terug!

Ons advies is dus: ga niet zomaar impulsief (extra) aflossen op je hypotheek zonder dat je zeker weet dat dat echt noodzakelijk is. Laat je niet beïnvloeden door je bank om overhaast een beslissing te nemen en toezeggingen te doen. Snij jezelf niet in de vingers door zomaar af te lossen met spaargeld dat je in de toekomst nog voor andere dingen kunt gebruiken. Je spaargeld omzetten in bakstenen in je huis betekent dat je het niet meer aan iets anders kunt besteden. Eenmaal afgelost blijft afgelost!

Twijfel je of aflossen in jouw situatie noodzakelijk of verstandig is? Neem dan contact met ons op zodat we met je kunnen meedenken. Wij helpen je graag bij het nemen van een verstandige beslissing.

Ook adviseren we je de radio-uitzending op Omroep Flevoland van donderdag 4 oktober jl. terug te luisteren.


Activiteiten Ab Flipse:
Financieel expert - Fiscaal adviseur - Contrair toekomstdenker - Micro-econoom - Spreker & Columnist - Claimexpert