Corona-virus II: verstrekkende economische gevolgen

Informatie uit de nieuwsbrief aan onze relaties d.d. 13-03-2020:
Het Corona-virus heeft bijzonder verstrekkende gevolgen. We vermelden hieronder nog even wat feiten die ons opvielen in de berichtgeving van afgelopen week. Daaronder kun je lezen welke maatregelen wij, in bijzondere situaties als deze, verstandig vinden om te treffen. Deze zijn niet allemaal van financiële aard. Toch achten wij het zinvol je deze te melden. Tenslotte besteden we aandacht aan de financieel-economische gevolgen.

 

Eerst even wat feiten op een rij

  • Het Corona-virus heeft een besmettingsgraad van 83%. 83 van de 100 mensen die worden blootgesteld aan dit virus raken besmet. Je kunt ook drager zijn zonder zelf ziek te worden
  • Het virus kan buiten een persoon leven van minimaal 5 tot maximaal 28 dagen
  • Het virus is 34x dodelijker dan een gewone griep en er zijn meerdere varianten
  • Elke besmette persoon zal naar verwachting ruim 4 anderen zal besmetten
  • De effecten van het Corona-virus zijn veel ernstiger dan die van de Spaanse griep in 1918-1919, terwijl deze laatste minstens 50 miljoen doden veroorzaakte!
  • Zonder professionele gezondheidszorg komt 65% van de mensen die ernstig besmet zijn te overlijden

Wat kun je doen?

Wij hebben zelf de volgende maatregelen genomen:

  • Voldoende eten en drinken in huis (minimaal voor 2 weken)
  • Aanschaf van beschermende middelen, zoals mondmaskers, anti-bacteriële zeep, desinfecterende handgel, handschoenen en medicijnen zoals paracetamol, ibuprofen en vitamine-C. Koop deze zodra je de gelegenheid krijgt
  • Voldoende cash geld in huis
  • De auto’s zijn afgetankt en extra brandstof staat klaar in jerrycans
  • Al vanaf maandagochtend 9 maart schudden wij geen handen meer
  • Al een aantal dagen hebben wij contacten met derden verminderd. Denk daarbij aan bijeenkomsten, cursussen, concertbezoek. Daarbij hanteren wij niet een grens van maximaal 100 personen, maar kiezen we ervoor niet met groepen van meer dan 5 personen bij elkaar te zijn
  • Contacten met ouderen en kinderen worden vermeden
  • De volgende stappen zijn voor ons het vermijden van contact, desnoods vrijwillige quarantaine. En als je weg moet, het dragen van beschermende kleding en wassen van kleding na terugkomst

Wij kiezen ervoor om vóór te lopen op de maatregelen van overheidswege:

Het is natuurlijk aan ieder voor zich om te bepalen welke maatregelen je zinvol acht en hoe je de risico’s inschat. Houd in ieder geval de voorzorgsmaatregelen aan die het RIVM aangeeft: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19. Wij gaan zelf nog een stapje verder en lopen in onze maatregelen een paar dagen voor op die van de overheid.

Financieel-economische gevolgen:

  • Veel bedrijven komen in de problemen door het uitblijven van toelevering, het wegblijven van klanten en het uitstellen van aankopen. Met name de reis- en toeristenindustrie krijgt rake klappen. Maar ook de transportsector inclusief de luchtvaart, de evenementenbranche, productiebedrijven, horeca, kappers, sportscholen, kinderdagverblijven en de sportbranche hebben het zwaar
  • De werkgelegenheid komt in gevaar, al ruim 700 bedrijven hebben deeltijd-ww (werktijd-verkorting) aangevraagd
  • Steeds meer ZZP-ers lopen opdrachten mis. Klussen en activiteiten worden uitgesteld tot nader order waardoor de ZZP-er een deel van zijn opdrachten mist
  • Mogelijk komt de overheid met maatregelen om deze bedrijven bij te staan, bijvoorbeeld in de vorm van een compensatiefonds of uitstel van BTW-afdracht
  • De beurskoersen wisselen enorm; deze week waren er verschillen van 11% te zien op de AEX. Dat heeft veel negatieve gevolgen, maar biedt ook kansen. Begeef je alleen op de beurs als je de risico’s van deze sterk volatiele markt kunt overzien!

Economisch zal het Corona-virus een kettingreactie van onvoorzien formaat veroorzaken. Dat zal een ieder van ons raken. Daar kunnen we niets aan veranderen. Wèl kunnen we alles doen wat in ons vermogen ligt om de risico’s te beperken en alle mogelijke maatregelen te nemen. Wij hopen daaraan met deze informatie ons steentje bij te dragen.

In deze aflevering van 11 augustus 2023 deelt Ab zijn achtergrondverhaal over zijn tijd bij defensie en zijn rol als klokkenluider. Uiteraard wordt ook uitgebreid ingegaan op de huidige economische crisis: wat staat ons te wachten en hoe kunnen we ons hierop voorbereiden? Bovendien gaan Jorn en Ab nog een stap dieper door in te gaan op de krachten en machten achter de schermen. Wie zijn het? En wat zijn ze nou eigenlijk van plan?

In een podcast van 5 juli 2023 ging Paul Buitink in gesprek met Ab Flipse en Pim van Rijswijk over de coronaschuld die als een zwaard van Damocles boven het hoofd van veel ondernemers hangt en de enorme faillisementen die hier mogelijk uit voortvloeien.

Omdat Ab een groot voorstander is van het vrije woord en hij van mening is dat dit alleen nog via de nieuwe media wordt gebracht, levert hij met regelmaat een bijdrage aan Ongehoord Nieuws. Je kunt via Youtube diverse uitzendingen terugkijken. Bijvoorbeeld deze of deze.

Met regelmaat verleent Ab zijn medewerking aan podcasts en interviews. Sinds april 2023 maakt hij samen met Bart Brands een maandelijkse podcast 'Brands en Flipse Blikken Terug'. Je kunt deze podcasts via Youtube terugkijken of - luisteren. Je vindt hier een voorbeeld van één van de uitzendingen.

In oktober 2022 ging Simon van Groningen in 'Deze Dagen' in gesprek met Ab Flipse over het financiële systeem. Ze spreken over een veelheid aan onderwerpen waarbij misleiding door de overheid een rode draad vormt. Voor Ab is het niet een kwestie of het volk in opstand gaat komen, maar wanneer! Je kunt de video hier bekijken.

Ook Holland Gold wilde graag een interview met Ab houden. Deze video gaat dieper in op de De Noodwet Financieel Verkeer uit 1978 met als gevolg dat de overheid financiële goederen kan confisqueren. Wat houdt deze noodwet in en kan de overheid er nog steeds beroep op doen, zijn vragen die beantwoord worden in deze video.

'Spaargeld is SUÏCIDAAL en zonder GOUD en CASH ben je KANSLOOS!' 
Deze èn andere uitspraken deed Ab in oktober 2022 in een interview met Bart Brands in GoudKoorts Gasten.
Je kunt dit interview hier bekijken.

Op 27 oktober 2021 overhandigde Ab samen met 2 mede-initiatiefnemers van Samen Voor Een Eerlijk Pensioen de door 41.538 mensen ondertekende petitie voor pensioenindexatie aan leden van de Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de Tweede Kamer.

Op 30 oktober 2021 zat Ab aan tafel in het programma KASSA om te praten over pensioenindexatie. Je kunt de uitzending hier terugkijken.

Sinds 2007 is Ab wekelijks gastpresentator in een programma over financiële zaken op Omroep Flevoland.
Op 23 juli 2020 besprak Ab wat het akkoord over een Europees herstelfonds van 750 miljard betekent voor Nederland?
Je kunt deze uitzending hier terugluisteren.

Op 7 maart 2018 vond in Utrecht de Nationale Ontwoeker Dag plaats.
De bezoekers werden door juridisch- en fiscaal adviseurs geïnformeerd over de mogelijkheden om compensatie te krijgen voor hun woekerpolis en op welke wijze de woekerpolissen kunnen worden beëindigd of omgezet naar een andere vorm. 
Veel mensen zijn nog steeds niet in actie gekomen, waardoor zij een eventuele vergoeding van teveel ingehouden kosten kunnen mislopen.


Activiteiten Ab Flipse:
Financieel expert - Claimexpert - Spreker & Columnist - Woordvoerder - Opiniemaker