Wapen je tegen stijging van je hypotheekrente

De rentestand is al jaren achtereen laag. Daar lijkt nu een verandering in te komen. 

Huiseigenaren kunnen zich wapenen tegen stijging van hun hypotheekrente. Maar hoe doe je dat?

Los van de absurd hoge prijzen, is het voor kopers een feest te kunnen profiteren van de historisch lage rente ooit. Ze kunnen tegen een zeer lage hypotheekrente voor een lange periode de maandlasten vastzetten. Ook huiseigenaren bij wie de rentevaste periode binnenkort afloopt profiteren van de nog steeds extreem lage rente. Zelfs als de rentevaste periode nog jaren loopt kun je een graantje meepikken.

De renteverhogingen leiden ertoe dat veel mensen nog snel hun hypotheek willen oversluiten of verhogen. Vorige week zorgde dat voor een recordaantal van 22.000 aanvragen. Ook deze week lijkt het aantal in de buurt van de 20.000 aanvragen uit te gaan komen, het dubbele van wat de laatste jaren normaal is.

Wat gaat de hypotheekrente doen in 2022?

De meningen zijn erover verdeeld, maar wat we nu al zien is een snel stijgende rente, al gaat het in heel kleine stapjes. Zelf reken ik op een verdere stijging van de hypotheekrentes. Voor een rentevaste periode van tien jaar of langer kun je op korte termijn een paar tiende procentpunt aan stijging verwachten. Kortom, nu is een goed moment om te kopen. Als ik kijk naar de ontwikkelingen op de rentemarkt en vooral zie hoe de inflatie gierend uit de hand loopt, kan het ook zijn dat de rentes de komende periode misschien wel met procenten stijgen. Voor de tweede week op rij hebben nu bijna alle actieve geldverstrekkers hun rentetarieven verhoogd.

Iedereen is inmiddels gewend aan rentes onder de 2% voor rentevastperiodes van 10 tot 30 jaar, maar het kan goed zijn dat we over niet al te lange tijd geconfronteerd worden met rentes van 3 tot 4%. Als de Europees Centrale Bank niet tijdig ingrijpt, kan de rente wel oplopen richting de 5%. Voor velen van ons geen abnormale rentes, maar toch wel even schrikken als je inmiddels gewend ben aan rentes van onder de 2%. Ik kom nog uit de tijd van hypotheekrentes van boven de 10%. Wat dat betekent voor de maandlast laat zich raden.

Wat kunnen huiseigenaren doen tegen de stijgende hypotheekrente?

De gevolgen voor jou persoonlijk zijn afhankelijk van de resterende looptijd van jouw rentevaste periode. Moet je in 2022 een nieuwe keuze maken? Op verzoek kun je de beslissing hierover vervroegen. Ook rentemiddeling is nog een optie. Of dat verstandig is moet blijken uit een berekening.

Potentiële kopers moeten het kopen van een woning niet te lang uitstellen

Twijfel je nog over het kopen van een huis? Wacht liever niet tot de hypotheekrentes sterk stijgen, want stijgende rentes en stijgende huizenprijzen kunnen de spoeling nog dunner maken. De woningen die je binnen jouw budget kunt kopen worden steeds schaarser. Niet voor iedereen is het een eigen keuze om geen huis te kopen. Een hypotheek afsluiten lukt bijvoorbeeld niet door een te laag inkomen of de studieschuld verpest de mogelijkheden. Met spaargeld kun je het probleem oplossen, maar het opbouwen van een kapitaal kost natuurlijk ook tijd. Mogelijk is de enige optie het bijstellen van de wensen. Je kunt overwegen voor het kopen uit te wijken naar een andere plaats of toch een huis kopen met een kleinere tuin of een slaapkamer minder.

Kies voor een lange rentevaste periode

Ik ben er voor mijzelf van overtuigd dat we de eerstkomend decennia niet meer te maken krijgen met de lage rentes van dit moment. Daarom is het verstandig, misschien zelfs bittere noodzaak, om nu te kiezen voor een nieuwe lange rentevaste periode. Al vele malen heb ik gewaarschuwd dat we te maken gaan krijgen met een crisis die de kredietcrisis uit 2008 doet vervagen. Voor mij is het niet de vraag of die ‘monstercrisis’ komt, alleen wanneer.

Wij zijn alert!

Onze abonnementsrelaties ontvingen onlangs een nieuwsbrief met deze informatie en een aantal concrete tips. Op 24 februari sprak ik bij Omroep Flevoland over de stijgende hypotheekrente. Je kunt de uitzending hier terugluisteren.

In deze aflevering van 11 augustus 2023 deelt Ab zijn achtergrondverhaal over zijn tijd bij defensie en zijn rol als klokkenluider. Uiteraard wordt ook uitgebreid ingegaan op de huidige economische crisis: wat staat ons te wachten en hoe kunnen we ons hierop voorbereiden? Bovendien gaan Jorn en Ab nog een stap dieper door in te gaan op de krachten en machten achter de schermen. Wie zijn het? En wat zijn ze nou eigenlijk van plan?

In een podcast van 5 juli 2023 ging Paul Buitink in gesprek met Ab Flipse en Pim van Rijswijk over de coronaschuld die als een zwaard van Damocles boven het hoofd van veel ondernemers hangt en de enorme faillisementen die hier mogelijk uit voortvloeien.

Omdat Ab een groot voorstander is van het vrije woord en hij van mening is dat dit alleen nog via de nieuwe media wordt gebracht, levert hij met regelmaat een bijdrage aan Ongehoord Nieuws. Je kunt via Youtube diverse uitzendingen terugkijken. Bijvoorbeeld deze of deze.

Met regelmaat verleent Ab zijn medewerking aan podcasts en interviews. Sinds april 2023 maakt hij samen met Bart Brands een maandelijkse podcast 'Brands en Flipse Blikken Terug'. Je kunt deze podcasts via Youtube terugkijken of - luisteren. Je vindt hier een voorbeeld van één van de uitzendingen.

In oktober 2022 ging Simon van Groningen in 'Deze Dagen' in gesprek met Ab Flipse over het financiële systeem. Ze spreken over een veelheid aan onderwerpen waarbij misleiding door de overheid een rode draad vormt. Voor Ab is het niet een kwestie of het volk in opstand gaat komen, maar wanneer! Je kunt de video hier bekijken.

Ook Holland Gold wilde graag een interview met Ab houden. Deze video gaat dieper in op de De Noodwet Financieel Verkeer uit 1978 met als gevolg dat de overheid financiële goederen kan confisqueren. Wat houdt deze noodwet in en kan de overheid er nog steeds beroep op doen, zijn vragen die beantwoord worden in deze video.

'Spaargeld is SUÏCIDAAL en zonder GOUD en CASH ben je KANSLOOS!' 
Deze èn andere uitspraken deed Ab in oktober 2022 in een interview met Bart Brands in GoudKoorts Gasten.
Je kunt dit interview hier bekijken.

Op 27 oktober 2021 overhandigde Ab samen met 2 mede-initiatiefnemers van Samen Voor Een Eerlijk Pensioen de door 41.538 mensen ondertekende petitie voor pensioenindexatie aan leden van de Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de Tweede Kamer.

Op 30 oktober 2021 zat Ab aan tafel in het programma KASSA om te praten over pensioenindexatie. Je kunt de uitzending hier terugkijken.

Sinds 2007 is Ab wekelijks gastpresentator in een programma over financiële zaken op Omroep Flevoland.
Op 23 juli 2020 besprak Ab wat het akkoord over een Europees herstelfonds van 750 miljard betekent voor Nederland?
Je kunt deze uitzending hier terugluisteren.

Op 7 maart 2018 vond in Utrecht de Nationale Ontwoeker Dag plaats.
De bezoekers werden door juridisch- en fiscaal adviseurs geïnformeerd over de mogelijkheden om compensatie te krijgen voor hun woekerpolis en op welke wijze de woekerpolissen kunnen worden beëindigd of omgezet naar een andere vorm. 
Veel mensen zijn nog steeds niet in actie gekomen, waardoor zij een eventuele vergoeding van teveel ingehouden kosten kunnen mislopen.


Activiteiten Ab Flipse:
Financieel expert - Claimexpert - Spreker & Columnist - Woordvoerder - Opiniemaker