Je bank houdt ook jou nauwlettend in de gaten!

Banken die zomaar meekijken met jouw transacties. Het klinkt gek, maar als het aan het kabinet ligt, wordt dit werkelijkheid. Er ligt een nieuw wetsvoorstel om banken de verplichting op te leggen om gezamenlijk alle transacties vanaf honderd euro te monitoren. Het argument daarvoor? Witwassen tegengaan …..

Nederlandse banken blokkeren steeds meer contante betalingen en opnames. Iedere dag ontvangen wij hiervan bizarre voorbeelden. Vorige week stond ik zelf weer eens met 'lege handen' bij een pinautomaat die buiten werking was en moest ik op zoek naar een andere automaat die niet echt in de buurt was.

Toezicht2
12.000 mensen controleren je gegevens

Ook zijn er dagelijks 12.000 bankmedewerkers bezig met het uitvoeren van controles op de betalingen die wij met z’n allen doen. De ongebruikelijke transacties die worden gesignaleerd, worden doorgestuurd naar de Financial Intelligence Unit. De 90 mensen die daar werkzaam zijn beoordelen een deel van de gesignaleerde transacties als verdacht en geven die door aan politie en opsporingsdiensten. Dat resulteert in ongeveer 100 aanhoudingen per jaar.

Een bank mag zelf beslissen of ze de klant met de ongebruikelijke transactie nog wel betrouwbaar vindt. Is dat niet het geval, dan kan je rekening worden geblokkeerd. We hebben in onze klantenkring al meegemaakt dat iemand met deze onaangename situatie werd geconfronteerd. En zorg dan maar eens dat je je boodschappen of energierekening kunt betalen ….

Wetsvoorstel

Als het aan het kabinet ligt, mogen banken de transacties van al hun klanten gezamenlijk gaan doorlichten. Een nieuw wetsvoorstel zou banken de mogelijkheid geven om massaal gegevens uit te wisselen. Om dit vorm te geven hebben de 5 grootste banken een aparte BV opgericht: Transactiemonitoring Nederland (TMNL). Deze organisatie moet alle transacties boven € 100 controleren om daarin criminele patronen te ontdekken. Als je je voor een bepaalde uitgave bijvoorbeeld niet kunt verantwoorden, kom je in beeld bij de Financial Intelligence Unit.

De Nederlandse Vereniging van Banken kan zich vinden in het wetsvoorstel. Zij is van mening dat klanten die te goeder trouw zijn op die manier minder vaak hoeven te worden ondervraagd over bepaalde transacties. Ook zou TMNL alleen maar versleutelde gegevens van klanten ontvangen, waardoor je persoonsgegevens niet bij hen in beeld zijn.

Ook kritiek op wetsvoorstel

Privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is zeer kritisch op het wetsvoorstel. Zij ziet een vorm van massasurveillance die mogelijk kan leiden tot uitsluiting en discriminatie.

Hoe nu verder?

De Tweede Kamer is kritisch op deze vorm van toezicht en heeft aan minister Kaag van Financiën een lijst met vragen en bezwaren gestuurd. Zij is uiteindelijk verantwoordelijk voor deze wet en heeft al aangegeven dat bepaalde punten van de wet onderhandelbaar zijn.

In AvroTros Radar werd maandag 27 februari jl. aandacht besteed aan dit onderwerp. Je kunt de uitzending hier terugkijken.

Een gewaarschuwd mens ….

Je weet nu in ieder geval dat wij allemaal in beeld zijn en dat ‘afwijkende’ transacties in ons betalingsverkeer problemen kunnen geven. Let dus op met wat je doet en dat je je uitgaven kunt verantwoorden. Hou eventueel een soort eenvoudige administratie bij zodat je overboekingen en betalingen kunt reproduceren. En méést belangrijk: zorg ervoor dat je je vrijheid, veiligheid en vermogen veilig stelt en je voorbereidt op het onhoudbaar worden van de euro.

Alleen als je kiest voor financiële vrijheid kun je in de toekomst zoveel als mogelijk is aan de ‘ijzeren greep’ van de overheid en de risico’s van een onhoudbare euro ontkomen. In onze basistraining ‘Survive Our System; hoe bescherm ik mijn geld’ geven we hiervoor veel tips en handvatten en worden belangrijke zaken uitgelegd en toegelicht. 

Begin eens met het aanvragen van ons e-book met preplijst. Daarin krijg je praktische tips om je voor te bereiden op een crisis. Dit e-book is GRATIS!

In deze aflevering van 11 augustus 2023 deelt Ab zijn achtergrondverhaal over zijn tijd bij defensie en zijn rol als klokkenluider. Uiteraard wordt ook uitgebreid ingegaan op de huidige economische crisis: wat staat ons te wachten en hoe kunnen we ons hierop voorbereiden? Bovendien gaan Jorn en Ab nog een stap dieper door in te gaan op de krachten en machten achter de schermen. Wie zijn het? En wat zijn ze nou eigenlijk van plan?

In een podcast van 5 juli 2023 ging Paul Buitink in gesprek met Ab Flipse en Pim van Rijswijk over de coronaschuld die als een zwaard van Damocles boven het hoofd van veel ondernemers hangt en de enorme faillisementen die hier mogelijk uit voortvloeien.

Omdat Ab een groot voorstander is van het vrije woord en hij van mening is dat dit alleen nog via de nieuwe media wordt gebracht, levert hij met regelmaat een bijdrage aan Ongehoord Nieuws. Je kunt via Youtube diverse uitzendingen terugkijken. Bijvoorbeeld deze of deze.

Met regelmaat verleent Ab zijn medewerking aan podcasts en interviews. Sinds april 2023 maakt hij samen met Bart Brands een maandelijkse podcast 'Brands en Flipse Blikken Terug'. Je kunt deze podcasts via Youtube terugkijken of - luisteren. Je vindt hier een voorbeeld van één van de uitzendingen.

In oktober 2022 ging Simon van Groningen in 'Deze Dagen' in gesprek met Ab Flipse over het financiële systeem. Ze spreken over een veelheid aan onderwerpen waarbij misleiding door de overheid een rode draad vormt. Voor Ab is het niet een kwestie of het volk in opstand gaat komen, maar wanneer! Je kunt de video hier bekijken.

Ook Holland Gold wilde graag een interview met Ab houden. Deze video gaat dieper in op de De Noodwet Financieel Verkeer uit 1978 met als gevolg dat de overheid financiële goederen kan confisqueren. Wat houdt deze noodwet in en kan de overheid er nog steeds beroep op doen, zijn vragen die beantwoord worden in deze video.

'Spaargeld is SUÏCIDAAL en zonder GOUD en CASH ben je KANSLOOS!' 
Deze èn andere uitspraken deed Ab in oktober 2022 in een interview met Bart Brands in GoudKoorts Gasten.
Je kunt dit interview hier bekijken.

Op 27 oktober 2021 overhandigde Ab samen met 2 mede-initiatiefnemers van Samen Voor Een Eerlijk Pensioen de door 41.538 mensen ondertekende petitie voor pensioenindexatie aan leden van de Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de Tweede Kamer.

Op 30 oktober 2021 zat Ab aan tafel in het programma KASSA om te praten over pensioenindexatie. Je kunt de uitzending hier terugkijken.

Sinds 2007 is Ab wekelijks gastpresentator in een programma over financiële zaken op Omroep Flevoland.
Op 23 juli 2020 besprak Ab wat het akkoord over een Europees herstelfonds van 750 miljard betekent voor Nederland?
Je kunt deze uitzending hier terugluisteren.

Op 7 maart 2018 vond in Utrecht de Nationale Ontwoeker Dag plaats.
De bezoekers werden door juridisch- en fiscaal adviseurs geïnformeerd over de mogelijkheden om compensatie te krijgen voor hun woekerpolis en op welke wijze de woekerpolissen kunnen worden beëindigd of omgezet naar een andere vorm. 
Veel mensen zijn nog steeds niet in actie gekomen, waardoor zij een eventuele vergoeding van teveel ingehouden kosten kunnen mislopen.


Activiteiten Ab Flipse:
Financieel expert - Claimexpert - Spreker & Columnist - Woordvoerder - Opiniemaker