Word je wel altijd blij van aflossen op je hypotheek?

Je hebt hem op tv misschien al wel voorbij zien komen; de commercial van de Nederlandse Vereniging van Banken waarin ze aangeven dat je blij wordt van aflossen op je hypotheek. Dansende mensen, swingende mannen …. allemaal omdat ze afgelost hebben op hun hypotheek. Maar is dat wel altijd verstandig?

De Nederlandse Vereniging van Banken(NVB) is een campagne gestart om consumenten met een aflossingsvrije hypotheek aan te sporen tot aflossen. Hun bedoeling hiermee is ervoor te zorgen dat huiseigenaren aan het einde van de looptijd van de hypotheek niet voor vervelende financiële verrassingen komen te staan.

Volgens de NVB zijn veel mensen met een aflossingsvrije hypotheek nu al aan het sparen om de hypotheek op de einddatum terug te kunnen betalen of weten ze dat ze aan het einde van de looptijd voldoende inkomen hebben voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Maar er zijn ook mensen die hierover nog niet voldoende hebben nagedacht. Deze mensen moeten volgens de NVB nu maatregelen nemen door te gaan aflossen of te gaan sparen als ze straks in hun woning willen blijven wonen.

Het inkomen kan vanaf de pensioenleeftijd gaan dalen en huiseigenaren hebben na 30 jaar geen recht meer op de hypotheekrenteaftrek. En bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek op de einddatum van de lopende hypotheek moet er minimaal 50% van de marktwaarde van de woning worden afgelost, waardoor de maandlasten kunnen stijgen. Het is daarom volgens de NVB goed om te kijken hoe je toekomst er financieel uitziet zodat je weet of je de lasten van een nieuwe hypotheek kunt dragen. Als dat niet het geval is zou je nu alvast maatregelen moeten nemen door bijvoorbeeld af te lossen of te sparen.

Ook in onze klantenkring zijn er mensen die door hun bank persoonlijk zijn benaderd om over een mogelijk tekort op de einddatum van de hypotheek te spreken. De bank dringt er in veel gevallen op aan om op de hypotheek te gaan aflossen en mensen voelen zich daardoor onzeker of onrustig. Terwijl dat helemaal niet nodig hoeft te zijn! Want zoals altijd zitten ook aan dit verhaal 2 kanten ….

Waarschuwing: ga niet aflossen op je hypotheek zonder te weten of dat verstandig is!

In veel gevallen is het helemaal niet nodig om je druk te maken over het aflossen van de hypotheek op de einddatum. Vaak is het restant van de hypotheek op de einddatum zo laag dat de maandlasten heel goed op te brengen zijn. Maar wat nog veel belangrijker is: er bestaan al langere tijd kabinetsplannen waarbij de waarde uit de eigen woning zal worden overgevoerd naar box 3. In deze fiscale box zit het vermogen van de belastingplichtige. Daarbij moet je denken aan spaargeld, beleggingen, 2e huis etc. Alles boven een bedrag van € 30.000,- (drempel) wordt belast. Dit betekent een grote kans dat in de toekomst de overwaarde in je woning zal worden gaan belast! Je moet dan dus over het deel van de hypotheek wat je al hebt afgelost belasting gaan betalen. En wat je eenmaal afgelost hebt kun je niet weer opnemen; na aflossen is er geen weg terug!

Ons advies is dus: ga niet zomaar impulsief (extra) aflossen op je hypotheek zonder dat je zeker weet dat dat echt noodzakelijk is. Laat je niet beïnvloeden door je bank om overhaast een beslissing te nemen en toezeggingen te doen. Snij jezelf niet in de vingers door zomaar af te lossen met spaargeld dat je in de toekomst nog voor andere dingen kunt gebruiken. Je spaargeld omzetten in bakstenen in je huis betekent dat je het niet meer aan iets anders kunt besteden. Eenmaal afgelost blijft afgelost!

Twijfel je of aflossen in jouw situatie noodzakelijk of verstandig is? Neem dan contact met ons op zodat we met je kunnen meedenken. Wij helpen je graag bij het nemen van een verstandige beslissing.

Ook adviseren we je de radio-uitzending op Omroep Flevoland van donderdag 4 oktober jl. terug te luisteren.

Op 7 maart 2018 vond in Utrecht de Nationale Ontwoeker Dag plaats.
De bezoekers werden door juridisch- en fiscaal adviseurs geïnformeerd over de mogelijkheden om compensatie te krijgen voor hun woekerpolis en op welke wijze de woekerpolissen kunnen worden beëindigd of omgezet naar een andere vorm. 
Veel mensen zijn nog steeds niet in actie gekomen, waardoor zij een eventuele vergoeding van teveel ingehouden kosten kunnen mislopen.
In het vaknieuws werd op AMweb een artikel over deze Ontwoeker Dag geplaatst. U kunt dit artikel hier nalezen: http://www.amweb.nl/financiele-planning/nieuws/2018/03/deze-dag-veroorzaakt-veel-irritatie-bij-verzekeraars-101109405.
Ook in het NOS-journaal werd aan de Nationale Ontwoeker Dag aandacht besteed. Deze uitzending kunt u hier terugkijken: https://nos.nl/uitzending/31670.

Zoals veel mensen zullen weten, heeft Ab Flipse als voorzitter van de Vereniging Woekerpolis.nl vorig jaar op het gebied van woekerpolissen een schikking kunnen treffen met verzekeraar Allianz. De leden van de vereniging, waaronder ook een aantal relaties van AbFlipse.nl, zijn inmiddels ruimhartig gecompenseerd en hebben aanzienlijke bedragen op hun rekening mogen ontvangen. Daarmee is de 1e echt grote schikking in de geschiedenis van het woekerpolisdossier een feit. In het vakblad AM: verscheen hierover een uitvoerig artikel. Je kunt dit artikel hier teruglezen.

In december 2016 stuurde Ab Flipse een open brief aan het intermediair in Nederland.
In deze brief riep hij het intermediair op om voor haar relaties in actie te komen op het gebied van woekerpolissen en hen te wijzen op de claimmogelijkheden en de organisaties die in het claimen van geleden schade gespecialiseerd zijn. Aanmelden bij een claimorganisatie kan vaak zelfs gratis. Niet geschoten is tenslotte altijd mis!

U kunt de open brief van december 2016 hier teruglezen.

Over de woekerpolisaffaire werden de afgelopen tijd door Café Weltschmerz inmiddels 3 interviews met Ab Flipse opgenomen en online gepubliceerd. In deze interviews vanuit verschillende invalshoeven aandacht voor het grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis. Klik op dit artikel om verder te lezen en één van de interviews te bekijken.

Deze week werd door ondermeer RTL-Z aandacht besteed aan het hoger beroep dat door de Vereniging Woekerpolis is ingesteld tegen Aegon. De vereniging is van mening dat de uitspraak van de rechter van juni jl. in dit dossier niet ver genoeg gaat.

U kunt via deze link het artikel teruglezen en eventueel het filmpje met de toelichting van Ab Flipse terugluisteren.

https://www.rtlz.nl/beurs/woekerpolisnl-in-hoger-beroep-in-zaak-over-polissen-aegon

Woekerpolissen ..... Een veelgebezigde term die al jarenlang ook in de media volop aan bod komt. Helaas is de problematiek rond de woekerpolissen nog altijd niet opgelost. Een slepend en voortdurend proces is gaande. Spijtig dat verzekeraars en politiek dit probleem niet oplossen, om daarna het vertrouwen in de financiële branche weer te kunnen opbouwen. Van de zijde van verzekeraars en politiek hoeft u naar alle waarschijnlijkheid geen oplossing te verwachten. Het is dus aan u om actie te ondernemen om misschien nog een deel van uw ingelegde premie terug te zien en zonder al te veel verlies van de polis 'af te komen'.

Al in 2007 verscheen er een interview met Ab Flipse in Fem Business over deze 'polissen-verkeerd'. U kunt dit artikel hier nalezen: pdffem_article.pdf

Heeft u naar aanleiding van deze publicatie vragen, dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen.

In 'De Groene Amsterdammer' van deze week verschijnt een artikel over de woekerpolisproblematiek. Het ontstaan en in stand houden van de woekerpolis wordt uitgebreid beschreven. Diverse bekende economen, columnisten en organisaties worden aangehaald en er wordt besproken waarom er niet werd ingegrepen en waarom de problemen nog steeds niet zijn opgelost. 
U kunt het artikel hier lezen:pdf.

Deze week werd er een uitspraak gedaan door het klachteninstituut Kifid over een woekerpoliszaak van een individuele gedupeerde tegen Nationale Nederlanden.
Ook Ab Flipse gaf in de pers zijn reactie op deze uitspraak, die volgens hem houvast geeft aan andere gedupeerden omdat eerdere conclusies dat de informatieplicht is geschonden nu worden bevestigd. Hij is daarom positief gestemd en blij met de uitspraak. De artikelen die hierover op de vak-website van AMweb en in de Telegraaf verschenen kunt u hier nalezen.

In het vakblad AM en op AM-web verscheen op 5 januari 2016 een interview waarin Ab Flipse terugblikt op het oude jaar en vooruit blikt op het nieuwe. Hij noemde daarin o.a. zijn 3 speerpunten voor 2016 en mocht aan iemand de beste wensen doen. U kunt dit interview hier nalezen.

In het vakblad VVP van 6 oktober 2015 kwam Ab Flipse aan het woord over het in zijn ogen doorgeschoten toezicht op advies. Dit artikel kunt u hier lezen.

Iedere donderdag van 11.05 tot 11.30 uur verleent Ab zijn medewerking aan een radioprogramma over financiële en economische zaken (89.8 FM). Dit programma is 's avonds om 19.00 uur of via de website van Omroep Flevoland terug te luisteren.

Ab Flipse verleende volop medewerking aan een reportage over woekerpolissen van de EO. Het programma 'Dit is de Dag' werd op 10 oktober 2015 uitgezonden. U kunt deze uitzending EO Dit is de Dag hier terugkijken.


Activiteiten Ab Flipse:
Financieel expert - Fiscaal adviseur - Contrair toekomstdenker - Micro-econoom - Spreker & Columnist - Claimexpert