De impact van de ontwikkelingen in Turkije

Turkije lijkt af te stevenen op een grote financiële crisis. Net als in 2001. De koers van de Turkse lira lijkt alleen maar omlaag te kunnen. Door deze enorme waardedaling kunnen Turkse bedrijven en consumenten hun schulden straks niet terugbetalen.

De rente op schulden is opgelopen tot 20%. De inflatie is dus torenhoog. President Erdogan wil de rente niet verhogen, maar juist laag houden zodat bedrijven en burgers goedkoop kunnen blijven lenen. Dat is economisch onverantwoord. Erdogan investeert veel in zijn land. Miljarden gaan er naar prestigieuze projecten zoals extreem dure bruggen, wegen, maar ook wordt er het grootste vliegveld ter wereld gebouwd. Erdogan wil blijven investeren, terwijl hij geen geld heeft. Er moet dus nog meer worden geleend. Dit terwijl de schuld aan het buitenland al meer is dan 231 miljard euro. Het begrotingstekort in Turkije loopt volledig uit de hand!

Dat alles heeft niet alleen grote gevolgen voor Turkije zelf, maar helaas ook voor veel banken in Europa. Zij hebben voor ruim 80 miljard euro aan Turkije en aan Turkse bedrijven uitgeleend. Vooral Spaanse en Franse banken zijn hierin koploper. Maar ook banken in het VK, Italië en Duitsland zitten in de problemen. In Nederland is het eigenlijk alleen ING. ING heeft ruim 15 miljard euro aan Turkse kredieten uitstaan. Voor de helft bestaan die uit consumentenleningen, met name hypotheken. De Turkse ING-dochter financiert de kredieten in het land vooral in lira, via het spaargeld van de consumententak.

Omdat de Italiaanse bank UniCredit en het Spaanse BBVA naast de leningen aan Turkije ook belangen hebben in een aantal Turkse banken is de kans dat deze crisis uit de hand loopt groot. UniCredit heeft bijvoorbeeld een belang in de Turkse bank Yapi Kredi, terwijl BBVA mede-eigenaar is van Garanti Bank.

Bij veel actieve spaarders gaat er nu een lampje branden. Op de website spaarrente.nl komen we deze namen tegen. Yapi Kredi en Garanti Bank geven 0.25% rente op een spaarrekening. Dat is fors meer dan de 0.03% van de 3 grootste Nederlandse banken ING, ABNAMRO en RABO.  

Hoewel wij in ons advies altijd negatief zijn geweest over het toevertrouwen van je spaargeld aan landen buiten de EU, zijn er toch ruim 100.000 Nederlanders die hun spaargeld wel bij dit soort banken hebben ondergebracht.

Lopen deze spaarders risico? Op zich heeft de onrust in Turkije maar een beperkt effect op mensen die hun geld bij Turkse banken met een officiële vestiging en een bankvergunning van De Nederlandsche Bank stallen. Die vallen namelijk onder het depositogarantiestelsel. Dat betekent dat een spaartegoed tot € 100.000 per rekeninghouder wordt vergoed, mocht een bank omvallen of op andere manieren in de problemen raken.

In totaal zijn er vijf Turkse banken in Nederland die onder het depositogarantiestelsel vallen. Dat zijn Garantibank, Yapi Kredi Bank, Anadolubank, Credit Europe Bank en Demir-Halk Bank. Zo hanteren de Turkse banken nu ongeveer 0,25% rente terwijl de grootbanken in Nederland niet meer dan 0,03% geven.

Ondanks deze garantstelling blijven wij bij ons advies je spaargeld niet te storten op buitenlandse spaarrekeningen, maar gewoon in zee te gaan met Nederlandse banken. Ook bij die banken krijg je 0.25% en loop je geen risico. Denk bijvoorbeeld aan Nationale Nederlanden Bank of Brand New Day (Aegon). Bij de volgende banken ontvang je zelfs 0.3%: MoneYou (ABN AMRO), NIBC en ASR bank. Dat is dus 10x zoveel rente als bij de grootbanken ING, ABNAMRO en RABO! 

Klantenervaring

'Het was zeker een zeer informatief en bovendien ook prettig gesprek, hartelijk dank dat dit op zo’n korte termijn mogelijk was.'
- T.D. te U.

'Ik ben blij dat het allemaal zo voorspoedig verloopt en ik ben blij met jouw bemoeienis hierin.' (red.: Begeleiding beëindiging dienstverband met wederzijds goedvinden en besteden transitievergoeding). 
- J.H. te H.

'Bedankt voor de leuke avond. Hij was weer leerzaam en gezellig.' (red.: Kennissessie Hypotheken bij Omroep Flevoland 29-5-2018)
- E.P. te L.

'Hartelijk dank voor het gastvrije ontvangst en de zeer leerzame Kennissessie' (red.: Kennissessie Hypotheken bij Omroep Flevoland 29-5-2018)
- W.H. te L. 

'Was een fijn en ophelderend gesprek. We gaan altijd weer met een gerust gevoel bij je weg.'
- A.B. te N.

'Naar aanleiding van jullie email over de nieuwsbrieven, kan ik jullie verzekeren dat wij deze zeer aandachtig doorlezen.'
-JvL te D.

Een goed 2018, natuurlijk met de financiële begeleiding vanuit jullie maar ook vooral met de wetenschap dat integriteit en vertrouwen daarin bij jullie voorop staat. Dat maakt de "samenwerking" zo prettig.
- J te N

Vond de avond over pensioen erg interessant. Bedankt! Fijne avond.
R.K. te L.

De kennissessie over pensioen was een geweldige avond. Heldere info. Complimenten voor beide sprekers.
- E.P. te L.

'We waren er weer mooi op tijd bij met het instappen op een langere rentevaste periode voor onze hypotheek. Bedankt Ab'.
- H.H. te H.

'Dank voor de interessante sessie van vanavond. Heb er wat goede aanknopingspunten uit kunnen halen.' 
- J.R. te D.

'Ook nog even via deze weg willen wij u graag bedanken voor de zeer informatieve avond.'
- J.L. te D

Zie hier het resultaat van al jouw adviezen.
Geld alleen maakt niet gelukkig maar je wordt er wel blij van ......(met inmiddels twee studerende kinderen)
- J&M te N

Dank voor het bespreken van ons initiatief in je radio programma. Je doet het goed! Complimenten.
- Rob Dorscheidt, Hoofd contentunit Geld & Gezondheid Consumentenbond

Goed bezig Ab met Nationale Nederlanden en de woekerpolis
- Nico van Koesveld , Onafhankelijk financieel specialist, ondernemer met passie

Ab, mijn restschuld is eindelijk kwijt gescholden, lieve groet en wat ben ik blij dat ik in al die jaren zo’n goede raad heb gekregen.
- Elly Duurkoop, Gepensioneerd onderwijzeres en klant van Ab Flipse

Ab, dit voorzitterschap van de vereniging Woekerpolis.nl gaat je goed af, dat weet ik. Hart voor de zaak en kennis van de materie.
- Frans Loos, Organisator adviseur en communicatieprofessional

Ab, ik vind je opmerking over Kracht (K) is gelijk aan massa (m) x versnelling (a) erg mooi, ook voor mijn volgers op twitter, succes
- Denkend aan Holland

Ik vind het een eer en uitdaging om samen met jou te werken aan een oplossing om meer kennis en informatie op financieel en economisch gebied over te dragen aan de massa.
- Edin Mujagic, Macro econoom, monetair econoom en publicist, schrijver van o.a. het boek Geldmoord


Activiteiten Ab Flipse:
Financieel expert - Fiscaal adviseur - Contrair toekomstdenker - Micro-econoom - Spreker & Columnist - Claimexpert