Je bank houdt ook jou nauwlettend in de gaten!

Banken die zomaar meekijken met jouw transacties. Het klinkt gek, maar als het aan het kabinet ligt, wordt dit werkelijkheid. Er ligt een nieuw wetsvoorstel om banken de verplichting op te leggen om gezamenlijk alle transacties vanaf honderd euro te monitoren. Het argument daarvoor? Witwassen tegengaan …..

Nederlandse banken blokkeren steeds meer contante betalingen en opnames. Iedere dag ontvangen wij hiervan bizarre voorbeelden. Vorige week stond ik zelf weer eens met 'lege handen' bij een pinautomaat die buiten werking was en moest ik op zoek naar een andere automaat die niet echt in de buurt was.

Toezicht2
12.000 mensen controleren je gegevens

Ook zijn er dagelijks 12.000 bankmedewerkers bezig met het uitvoeren van controles op de betalingen die wij met z’n allen doen. De ongebruikelijke transacties die worden gesignaleerd, worden doorgestuurd naar de Financial Intelligence Unit. De 90 mensen die daar werkzaam zijn beoordelen een deel van de gesignaleerde transacties als verdacht en geven die door aan politie en opsporingsdiensten. Dat resulteert in ongeveer 100 aanhoudingen per jaar.

Een bank mag zelf beslissen of ze de klant met de ongebruikelijke transactie nog wel betrouwbaar vindt. Is dat niet het geval, dan kan je rekening worden geblokkeerd. We hebben in onze klantenkring al meegemaakt dat iemand met deze onaangename situatie werd geconfronteerd. En zorg dan maar eens dat je je boodschappen of energierekening kunt betalen ….

Wetsvoorstel

Als het aan het kabinet ligt, mogen banken de transacties van al hun klanten gezamenlijk gaan doorlichten. Een nieuw wetsvoorstel zou banken de mogelijkheid geven om massaal gegevens uit te wisselen. Om dit vorm te geven hebben de 5 grootste banken een aparte BV opgericht: Transactiemonitoring Nederland (TMNL). Deze organisatie moet alle transacties boven € 100 controleren om daarin criminele patronen te ontdekken. Als je je voor een bepaalde uitgave bijvoorbeeld niet kunt verantwoorden, kom je in beeld bij de Financial Intelligence Unit.

De Nederlandse Vereniging van Banken kan zich vinden in het wetsvoorstel. Zij is van mening dat klanten die te goeder trouw zijn op die manier minder vaak hoeven te worden ondervraagd over bepaalde transacties. Ook zou TMNL alleen maar versleutelde gegevens van klanten ontvangen, waardoor je persoonsgegevens niet bij hen in beeld zijn.

Ook kritiek op wetsvoorstel

Privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is zeer kritisch op het wetsvoorstel. Zij ziet een vorm van massasurveillance die mogelijk kan leiden tot uitsluiting en discriminatie.

Hoe nu verder?

De Tweede Kamer is kritisch op deze vorm van toezicht en heeft aan minister Kaag van Financiën een lijst met vragen en bezwaren gestuurd. Zij is uiteindelijk verantwoordelijk voor deze wet en heeft al aangegeven dat bepaalde punten van de wet onderhandelbaar zijn.

In AvroTros Radar werd maandag 27 februari jl. aandacht besteed aan dit onderwerp. Je kunt de uitzending hier terugkijken.

Een gewaarschuwd mens ….

Je weet nu in ieder geval dat wij allemaal in beeld zijn en dat ‘afwijkende’ transacties in ons betalingsverkeer problemen kunnen geven. Let dus op met wat je doet en dat je je uitgaven kunt verantwoorden. Hou eventueel een soort eenvoudige administratie bij zodat je overboekingen en betalingen kunt reproduceren. En méést belangrijk: zorg ervoor dat je je vrijheid, veiligheid en vermogen veilig stelt en je voorbereidt op het onhoudbaar worden van de euro.

Alleen als je kiest voor financiële vrijheid kun je in de toekomst zoveel als mogelijk is aan de ‘ijzeren greep’ van de overheid en de risico’s van een onhoudbare euro ontkomen. In onze basistraining ‘Survive Our System; hoe bescherm ik mijn geld’ geven we hiervoor veel tips en handvatten en worden belangrijke zaken uitgelegd en toegelicht. 

Begin eens met het aanvragen van ons e-book met preplijst. Daarin krijg je praktische tips om je voor te bereiden op een crisis. Dit e-book is GRATIS!

Klantenervaring

De online basiscursus Survive Our System; hoe bescherm ik mijn geld, met allerlei informatie erom heen is boeiend en prikkelt mij zeker om in actie te komen.  
- W.R. te A.

We zijn snel uit de startblokken gekomen na het gesprek met Ab. Erg fijn!
- A.K. te N.

Het gesprek heeft zeker geholpen om de puntjes op de i te zetten. Wij vonden het vooral een heel fijn gesprek met Ab.
- R.H. te A.

Het consult was een bevestiging dat de richting die wij ingeslagen zijn inderdaad de goede is. We gaan er verder op doorborduren. 
- S.D. te H.

Dank voor het geweldige gesprek!
- A.A. te S.

We zijn blij dat wij geen 'sitting ducks' zijn.  Nog hartelijk dank voor de bijkomende tips in de cursus!
- A.H. te L.

Ontzettend bedankt voor de interessante cursus. Ik heb deze vandaag in een ruk afgekeken, ook aflevering 11 was voor mij weer zeer waardevol.
- M.L. te A. 

Ik heb afgelopen weekend met veel belangstelling uw online cursus Survive our System gevolgd. Hartelijk dank voor alle waardevolle informatie.
- F.B. te U.

Het gesprek was voor ons precies wat nodig was om wat onzekerheden weg te nemen of beter nog, de bevestiging dat we de goede weg bewandelen. Duidelijk en zeer informatief en een onafhankelijke mening.
- M.T. te R.

Wij vonden het een heel fijn gesprek. Goed om gelijkgestemden te spreken!
- B.K. te B.

Heel waardevol om met iemand te kunnen sparren en te kijken wat er verder nog voor mogelijkheden zijn om beter voorbereid te zijn. Het heeft ons zeker geholpen om nog meer de puntjes op de i te kunnen zetten.
- W.K. te B.

We willen Ab bedanken voor het fijne gesprek en inzichten. 
- M.B. te D.

'Weer hartelijk bedankt voor je tijd, geduld en inzet :-). Nog steeds een zeer goed gevoel erbij dat ik al 20+ jaren een cliënt van je ben !!'
- A.V. te E.

'Het was zeker een zeer informatief en bovendien ook prettig gesprek, hartelijk dank dat dit op zo’n korte termijn mogelijk was.'
- T.D. te U.

'Ik ben blij dat het allemaal zo voorspoedig verloopt en ik ben blij met jouw bemoeienis hierin.' (red.: Begeleiding beëindiging dienstverband met wederzijds goedvinden en besteden transitievergoeding). 
- J.H. te H.

'Bedankt voor de leuke avond. Hij was weer leerzaam en gezellig.' (red.: Kennissessie Hypotheken bij Omroep Flevoland 29-5-2018)
- E.P. te L.

'Hartelijk dank voor het gastvrije ontvangst en de zeer leerzame Kennissessie' (red.: Kennissessie Hypotheken bij Omroep Flevoland 29-5-2018)
- W.H. te L. 

'Was een fijn en ophelderend gesprek. We gaan altijd weer met een gerust gevoel bij je weg.'
- A.B. te N.

'Naar aanleiding van jullie email over de nieuwsbrieven, kan ik jullie verzekeren dat wij deze zeer aandachtig doorlezen.'
-JvL te D.

Een goed 2018, natuurlijk met de financiële begeleiding vanuit jullie maar ook vooral met de wetenschap dat integriteit en vertrouwen daarin bij jullie voorop staat. Dat maakt de "samenwerking" zo prettig.
- J te N


Activiteiten Ab Flipse:
Financieel expert - Claimexpert - Spreker & Columnist - Woordvoerder - Opiniemaker