De impact van de ontwikkelingen in Turkije
Turkije lijkt af te stevenen op een grote financiële crisis. Net als in 2001. De koers van de Turkse lira lijkt alleen maar omlaag te kunnen. Door deze enorme waardedaling kunnen Turkse bedrijven en consumenten hun schulden straks niet terugbetalen.
De rente op schulden is opgelopen tot 20%. De inflatie is dus torenhoog. President Erdogan wil de rente niet verhogen, maar juist laag houden zodat bedrijven en burgers goedkoop kunnen blijven lenen. Dat is economisch onverantwoord. Erdogan investeert veel in zijn land. Miljarden gaan er naar prestigieuze projecten zoals extreem dure bruggen, wegen, maar ook wordt er het grootste vliegveld ter wereld gebouwd. Erdogan wil blijven investeren, terwijl hij geen geld heeft. Er moet dus nog meer worden geleend. Dit terwijl de schuld aan het buitenland al meer is dan 231 miljard euro. Het begrotingstekort in Turkije loopt volledig uit de hand!
Dat alles heeft niet alleen grote gevolgen voor Turkije zelf, maar helaas ook voor veel banken in Europa. Zij hebben voor ruim 80 miljard euro aan Turkije en aan Turkse bedrijven uitgeleend. Vooral Spaanse en Franse banken zijn hierin koploper. Maar ook banken in het VK, Italië en Duitsland zitten in de problemen. In Nederland is het eigenlijk alleen ING. ING heeft ruim 15 miljard euro aan Turkse kredieten uitstaan. Voor de helft bestaan die uit consumentenleningen, met name hypotheken. De Turkse ING-dochter financiert de kredieten in het land vooral in lira, via het spaargeld van de consumententak.
Omdat de Italiaanse bank UniCredit en het Spaanse BBVA naast de leningen aan Turkije ook belangen hebben in een aantal Turkse banken is de kans dat deze crisis uit de hand loopt groot. UniCredit heeft bijvoorbeeld een belang in de Turkse bank Yapi Kredi, terwijl BBVA mede-eigenaar is van Garanti Bank.
Bij veel actieve spaarders gaat er nu een lampje branden. Op de website spaarrente.nl komen we deze namen tegen. Yapi Kredi en Garanti Bank geven 0.25% rente op een spaarrekening. Dat is fors meer dan de 0.03% van de 3 grootste Nederlandse banken ING, ABNAMRO en RABO.
Hoewel wij in ons advies altijd negatief zijn geweest over het toevertrouwen van je spaargeld aan landen buiten de EU, zijn er toch ruim 100.000 Nederlanders die hun spaargeld wel bij dit soort banken hebben ondergebracht.
Lopen deze spaarders risico? Op zich heeft de onrust in Turkije maar een beperkt effect op mensen die hun geld bij Turkse banken met een officiële vestiging en een bankvergunning van De Nederlandsche Bank stallen. Die vallen namelijk onder het depositogarantiestelsel. Dat betekent dat een spaartegoed tot € 100.000 per rekeninghouder wordt vergoed, mocht een bank omvallen of op andere manieren in de problemen raken.
In totaal zijn er vijf Turkse banken in Nederland die onder het depositogarantiestelsel vallen. Dat zijn Garantibank, Yapi Kredi Bank, Anadolubank, Credit Europe Bank en Demir-Halk Bank. Zo hanteren de Turkse banken nu ongeveer 0,25% rente terwijl de grootbanken in Nederland niet meer dan 0,03% geven.
Ondanks deze garantstelling blijven wij bij ons advies je spaargeld niet te storten op buitenlandse spaarrekeningen, maar gewoon in zee te gaan met Nederlandse banken. Ook bij die banken krijg je 0.25% en loop je geen risico. Denk bijvoorbeeld aan Nationale Nederlanden Bank of Brand New Day (Aegon). Bij de volgende banken ontvang je zelfs 0.3%: MoneYou (ABN AMRO), NIBC en ASR bank. Dat is dus 10x zoveel rente als bij de grootbanken ING, ABNAMRO en RABO!