Wapen je tegen stijging van je hypotheekrente

De rentestand is al jaren achtereen laag. Daar lijkt nu een verandering in te komen. 

Huiseigenaren kunnen zich wapenen tegen stijging van hun hypotheekrente. Maar hoe doe je dat?

Los van de absurd hoge prijzen, is het voor kopers een feest te kunnen profiteren van de historisch lage rente ooit. Ze kunnen tegen een zeer lage hypotheekrente voor een lange periode de maandlasten vastzetten. Ook huiseigenaren bij wie de rentevaste periode binnenkort afloopt profiteren van de nog steeds extreem lage rente. Zelfs als de rentevaste periode nog jaren loopt kun je een graantje meepikken.

De renteverhogingen leiden ertoe dat veel mensen nog snel hun hypotheek willen oversluiten of verhogen. Vorige week zorgde dat voor een recordaantal van 22.000 aanvragen. Ook deze week lijkt het aantal in de buurt van de 20.000 aanvragen uit te gaan komen, het dubbele van wat de laatste jaren normaal is.

Wat gaat de hypotheekrente doen in 2022?

De meningen zijn erover verdeeld, maar wat we nu al zien is een snel stijgende rente, al gaat het in heel kleine stapjes. Zelf reken ik op een verdere stijging van de hypotheekrentes. Voor een rentevaste periode van tien jaar of langer kun je op korte termijn een paar tiende procentpunt aan stijging verwachten. Kortom, nu is een goed moment om te kopen. Als ik kijk naar de ontwikkelingen op de rentemarkt en vooral zie hoe de inflatie gierend uit de hand loopt, kan het ook zijn dat de rentes de komende periode misschien wel met procenten stijgen. Voor de tweede week op rij hebben nu bijna alle actieve geldverstrekkers hun rentetarieven verhoogd.

Iedereen is inmiddels gewend aan rentes onder de 2% voor rentevastperiodes van 10 tot 30 jaar, maar het kan goed zijn dat we over niet al te lange tijd geconfronteerd worden met rentes van 3 tot 4%. Als de Europees Centrale Bank niet tijdig ingrijpt, kan de rente wel oplopen richting de 5%. Voor velen van ons geen abnormale rentes, maar toch wel even schrikken als je inmiddels gewend ben aan rentes van onder de 2%. Ik kom nog uit de tijd van hypotheekrentes van boven de 10%. Wat dat betekent voor de maandlast laat zich raden.

Wat kunnen huiseigenaren doen tegen de stijgende hypotheekrente?

De gevolgen voor jou persoonlijk zijn afhankelijk van de resterende looptijd van jouw rentevaste periode. Moet je in 2022 een nieuwe keuze maken? Op verzoek kun je de beslissing hierover vervroegen. Ook rentemiddeling is nog een optie. Of dat verstandig is moet blijken uit een berekening.

Potentiële kopers moeten het kopen van een woning niet te lang uitstellen

Twijfel je nog over het kopen van een huis? Wacht liever niet tot de hypotheekrentes sterk stijgen, want stijgende rentes en stijgende huizenprijzen kunnen de spoeling nog dunner maken. De woningen die je binnen jouw budget kunt kopen worden steeds schaarser. Niet voor iedereen is het een eigen keuze om geen huis te kopen. Een hypotheek afsluiten lukt bijvoorbeeld niet door een te laag inkomen of de studieschuld verpest de mogelijkheden. Met spaargeld kun je het probleem oplossen, maar het opbouwen van een kapitaal kost natuurlijk ook tijd. Mogelijk is de enige optie het bijstellen van de wensen. Je kunt overwegen voor het kopen uit te wijken naar een andere plaats of toch een huis kopen met een kleinere tuin of een slaapkamer minder.

Kies voor een lange rentevaste periode

Ik ben er voor mijzelf van overtuigd dat we de eerstkomend decennia niet meer te maken krijgen met de lage rentes van dit moment. Daarom is het verstandig, misschien zelfs bittere noodzaak, om nu te kiezen voor een nieuwe lange rentevaste periode. Al vele malen heb ik gewaarschuwd dat we te maken gaan krijgen met een crisis die de kredietcrisis uit 2008 doet vervagen. Voor mij is het niet de vraag of die ‘monstercrisis’ komt, alleen wanneer.

Wij zijn alert!

Onze abonnementsrelaties ontvingen onlangs een nieuwsbrief met deze informatie en een aantal concrete tips. Op 24 februari sprak ik bij Omroep Flevoland over de stijgende hypotheekrente. Je kunt de uitzending hier terugluisteren.

Klantenervaring

De online basiscursus Survive Our System; hoe bescherm ik mijn geld, met allerlei informatie erom heen is boeiend en prikkelt mij zeker om in actie te komen.  
- W.R. te A.

We zijn snel uit de startblokken gekomen na het gesprek met Ab. Erg fijn!
- A.K. te N.

Het gesprek heeft zeker geholpen om de puntjes op de i te zetten. Wij vonden het vooral een heel fijn gesprek met Ab.
- R.H. te A.

Het consult was een bevestiging dat de richting die wij ingeslagen zijn inderdaad de goede is. We gaan er verder op doorborduren. 
- S.D. te H.

Dank voor het geweldige gesprek!
- A.A. te S.

We zijn blij dat wij geen 'sitting ducks' zijn.  Nog hartelijk dank voor de bijkomende tips in de cursus!
- A.H. te L.

Ontzettend bedankt voor de interessante cursus. Ik heb deze vandaag in een ruk afgekeken, ook aflevering 11 was voor mij weer zeer waardevol.
- M.L. te A. 

Ik heb afgelopen weekend met veel belangstelling uw online cursus Survive our System gevolgd. Hartelijk dank voor alle waardevolle informatie.
- F.B. te U.

Het gesprek was voor ons precies wat nodig was om wat onzekerheden weg te nemen of beter nog, de bevestiging dat we de goede weg bewandelen. Duidelijk en zeer informatief en een onafhankelijke mening.
- M.T. te R.

Wij vonden het een heel fijn gesprek. Goed om gelijkgestemden te spreken!
- B.K. te B.

Heel waardevol om met iemand te kunnen sparren en te kijken wat er verder nog voor mogelijkheden zijn om beter voorbereid te zijn. Het heeft ons zeker geholpen om nog meer de puntjes op de i te kunnen zetten.
- W.K. te B.

We willen Ab bedanken voor het fijne gesprek en inzichten. 
- M.B. te D.

'Weer hartelijk bedankt voor je tijd, geduld en inzet :-). Nog steeds een zeer goed gevoel erbij dat ik al 20+ jaren een cliënt van je ben !!'
- A.V. te E.

'Het was zeker een zeer informatief en bovendien ook prettig gesprek, hartelijk dank dat dit op zo’n korte termijn mogelijk was.'
- T.D. te U.

'Ik ben blij dat het allemaal zo voorspoedig verloopt en ik ben blij met jouw bemoeienis hierin.' (red.: Begeleiding beëindiging dienstverband met wederzijds goedvinden en besteden transitievergoeding). 
- J.H. te H.

'Bedankt voor de leuke avond. Hij was weer leerzaam en gezellig.' (red.: Kennissessie Hypotheken bij Omroep Flevoland 29-5-2018)
- E.P. te L.

'Hartelijk dank voor het gastvrije ontvangst en de zeer leerzame Kennissessie' (red.: Kennissessie Hypotheken bij Omroep Flevoland 29-5-2018)
- W.H. te L. 

'Was een fijn en ophelderend gesprek. We gaan altijd weer met een gerust gevoel bij je weg.'
- A.B. te N.

'Naar aanleiding van jullie email over de nieuwsbrieven, kan ik jullie verzekeren dat wij deze zeer aandachtig doorlezen.'
-JvL te D.

Een goed 2018, natuurlijk met de financiële begeleiding vanuit jullie maar ook vooral met de wetenschap dat integriteit en vertrouwen daarin bij jullie voorop staat. Dat maakt de "samenwerking" zo prettig.
- J te N


Activiteiten Ab Flipse:
Financieel expert - Claimexpert - Spreker & Columnist - Woordvoerder - Opiniemaker